Usvojena odluka o Sporazumu

Skoro 50 miliona KM za Drugi projekt podrške zapošljavanju

13.06.2024. 11:49 / Izvor: Akta.ba
zaposljavanje

Projekat će biti realizovan u oba entiteta Bosne i Hercegovine - Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je jučer Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Drugi projekt podrške zapošljavanju (ESP2).

Time su ispunjeni svi formalni uslovi za početak implementacije projekta u Federaciji BiH, saopćilo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Svjetska banka, ohrabrena uspjehom prethodnog Projekta podrške zapošljavanju (ESP), odlučila je dodatno podržati aktivnosti zapošljavanja ciljanih grupa registrovanih tražilaca posla u formalnom sektoru kroz ESP2.

Cilj ESP2 je povećanje zapošljavanja u formalnom privatnom sektoru među ciljnim grupama registrovanih lica koja traže posao putem finansiranja aktivnih programa tržišta rada (ALMP), jačanja posredovanja u zapošljavanju i praćenja i evaluacije usluga zapošljavanja u javnom sektoru.

Projekt ESP2 u Federaciji BiH predviđa dvije ključne komponente, odnosno tehničku podršku na projektu i povećavanje zapošljavanja putem aktivnih mjera tržišta rada (ALMP), za što je planirano 24,675 miliona EUR, odnosno 48,260 miliona KM.

Projektne aktivnosti u Federaciji BiH uključuju:

- podršku Javnim službama za zapošljavanje u implementaciji aktivnih programa tržišta rada i unaprjeđenju pružanja usluga tražiocima posla;

- unapređenje funkcije posredovanja i monitoringa tržišta rada;

- revidiranje dizajna ALMP na osnovu monitoringa i evaluacije uticaja i

- unaprjeđenje kapaciteta i efikasnosti javnih službi za zapošljavanje, razvoj i pilot-testiranje novih mjera za podršku zapošljavanja te analitički rad fokusiran na unapređenje profiliranja žena na margini tržišta rada.

Tehnička podrška podrazumijeva podršku za implementaciju i upravljanje projektom uključujući nabavku, finansijsko upravljanje, okolišno i socijalno upravljanje, monitoring, evaluaciju i izvještavanje.

Projekat će biti realizovan u oba entiteta Bosne i Hercegovine - Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti