Još jedna rasprava

Vlada RS prvi put hoće seoska domaćinstva da uvede u sistem boravišnih taksi

19.06.2024. 13:46 / Izvor: Fena
boravišna taksa

Ministarstvo trgovine i turizma RS treba da organizuje još jednu javnu raspravu u vezi sa predviđenim izmjenama Zakona o boravišnoj taksi.

Ministarstvo trgovine i turizma RS treba da organizuje još jednu javnu raspravu u vezi sa predviđenim izmjenama Zakona o boravišnoj taksi, a najveću pažnju privlači to što je plan da se prvi put u ovaj sistem uvedu i seoska domaćinstva.

Tako je Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi, koji je NSRS usvojila na prethodnoj redovnoj sjednici krajem maja, predviđeno da od 1. januara pružaoci ugostiteljskih usluga u objektima seoskog turizma postanu obveznici plaćanja boravišne takse po svakom ostvarenom noćenju.

Sa tom idejom se ne slažu seoski domaćini, koji žive na selu, uzgajaju stoku, bave se poljoprivredom i imaju registrovano seosko domaćinstvo.

"Neplaćanje boravišne takse je zapravo vid podsticaja za razvijanje ovakvog vida turizma. Nije vrijeme da se mi domaćini izjednačujemo sa hotelima. To jednostavno nije u redu", kaže za Fenu jedan vlasnik seoskog domaćinstva iz blizine Mrkonjić Grada.

Pravi seoski turizam, koji podrazumijeva i proizvodnju, kako poručuje, treba osloboditi svih oporezivanja u cilju oporavka sela i razvijanja ruralnog turizma.

Na pitanje čime su se rukovodili uvođenjem boravišne takse u seoskim domaćinstvima, ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić za Fenu kaže da je cilj izjednačavanje svih pružalaca usluga.

"Tako da na isti način svi plaćaju boravišnu taksu, po ostvarenom broju noćenja. Ostavili smo svakoj lokalnoj zajednici da određuje visinu boravišne takse za pružaoce turističkih smještajnih usluga na svojoj teritoriji", dodaje Šulić.

On tvrdi da je ovakav način plaćanja boravišne takse pravičniji.

"Ovo nije usmjereno ni protiv koga, već nam je cilj da oporezujemo one koji rade više", kaže Šulić.

Kaže da je upoznat sa prigovorima za seoska domaćinstva, ali ovim izmjenama se, kako ističe, zaokružuje cijela priča u turizmu. Usvojen je novi Zakon o turizmu i Zakon o ugostiteljstvu kojim je, kako navodi Šulić, definisano uspostavljanje centralnog informacionog sistema.

"Time će biti olakšano plaćanje boravišne takse i za privatne iznajmljivače smještaja. Zakom o ugostiteljstvu smo predvidjeli i način kategorizacije seoskih objekata upravo radi ponude, jer smo svjesni da je seoski turizm jedna od najbrže rastućih grana u oblasti turizma. Zbog same turističke ponude, potrebno je da prođu kategorizaciju, pa kada birate odmor da znate šta da očekujete u tom domaćinstvu", naveo je Šulić.

U RS ima oko 200 seoskih domaćinstava.

Takođe, planirano je da pružaoci ugostiteljskih usluga u apartmanima, kućama za odmor i sobama za iznajmljivanje počnu sa plaćanjem boravišne takse po svakom ostvarenom noćenju, pod istim uslovima i na isti način kao i drugi ugostitelji. Oni bi bili obavezni da plaćaju godišnji paušalni iznos boravišne takse za svaki krevet (ležaj) u ugostiteljskom objektu, odnosno objektu u kojem se pružaju usluge smještaja, u zavisnosti od stepena razvijenosti jedinice lokalne samouprave.

Jedna od zamjerki je i to što je predloženo da se novac od boravišne takse, osim na promociju turizma, može trošiti i na infrastrukturu i suprastrukturu u turizmu. To znači da će neko moći dobiti novac prikupljen od boravišne takse za postavljanje tende.

Nakon što bude održana još jedna javna rasprava koja je zakazan za sutra u Bijeljini, Ministrastvo trgovine i turizma RS će razmotriti sve primjedbe i uputiti u skupštinsku proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti