Agencija za bankarstvo FBiH izvijestila Vladu o svom radu: Dvije od 20 banaka još imaju privremenu upravu

12.05.2009. 09:10 / Izvor: eKapija.ba
Agencija za bankarstvo FBiH izvijestila Vladu o svom radu: Dvije od 20 banaka još imaju privremenu upravu

Federalna vlada je 11.05.2009. godine razmatrala Izvještaj o radu Agencije za bankarstvo FBiH za prošlu godinu i Informaciju iste agencije o bankarskom sistemu u Federaciji BiH. Ovi dokumenti će biti dostavljeni i Parlamentu FBiH.

U Izvještaju se ističe da je Agencija, u okviru nadzora nad poslovanjem banaka, obavljala licenciranje i rješavala statusna pitanja banaka, te vršila kontrole na licu mjesta u bankama. Agencija je izdala/ukinula više od 200 različitih odobrenja i saglasnosti, od čega se 84 saglasnosti odnose na otvaranje novih organizacionih dijelova, 30 na promjenu organizacionih oblika, sjedišta i adresa banaka, jedanaest na imenovanje članova nadzornih odbora i isto toliko na imenovanje članova uprava banaka. Samo u jednom slučaju ukinuta je dozvola i istovremeno data saglasnost za promjenu statusa banke (pripajanje HVB Central Profit banke d.d. Sarajevo UniCredit Zagrebačkoj banci d.d. Mostar).

Obavljeno je 50 kontrola na licu mjesta (on-site kontrola) i to 29 standardiziranih supervizorskih kontrola i 21 kontrola aktivnosti banaka na sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, o čijim nalazima su, u skladu sa Zakonom, redovno dostavljani podaci i informacije.

Agencija je u prošloj godini obavljala i poslove izdavanja dozvola za rad mikrokreditnih organizacija i mikrokreditnih društava i nadzor nad njihovim radom, pri čemu je težište aktivnosti usmjereno na zaštitu donatorskih sredstava.

U Informaciji o bankarskom sektoru u FBiH se ističe da je krajem 2008. godine u Federaciji BiH bilo 20 banaka, od kojih su dvije imale privremenu upravu (UNA banka d.d. Bihać i Hercegovačka banka d.d. Mostar), dok je u septembru 2008. okončana privremena uprava u Privrednoj banci Sarajevo. Od 1.7. posluje i Razvojna banka FBiH.

U privatnom i pretežno privatnom vlasništvu je 18 banaka, od čega ih je 12 u većinskom stranom vlasništvu i to najviše (59,2 oposto) kapitala u vlasništvu dioničara iz Austrije.

Ukupna bilansna suma banaka u Federaciji BiH iznosila je krajem prošle godine 15,1 milijardu KM što je šest posto više u odnosu na prethodnu, pri čemu su depoziti u iznosu od 10,5 milijardi KM i učešćem od 69,4 posto u strukturi pasive banaka, i dalje dominantan izvor finansiranja banaka u Federaciji BiH.

Učešće kreditnih obaveza povećano je sa 13,1 na 14,4 posto, a učešće kapitala sa 10,6 na 10,9 posto.

Nakon rasprave, Vlada FBiH je zadužila Agenciju za bankarstvo da, u skladu s raspravom, dopuni Izvještaj i Informaciju, te sačini analizu stanja u bankarskom sektoru u posljednjem kvartalu prošle i prvom kvartalu ove godine, u kontekstu aktuelne ekonomske krize. Također je zaključeno da Federalno ministarstvo finansija utvrdi operativni plan s mehanizmima koji bi Parlamentu i Vladi FBiH omogućili veći uvid u rad ove, ali i Agencije za nadzor nad društvima za osiguranje i Komisije za vrijednosne papire.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti