Zlatko Barš, direktor Agencije za bankarstvo FBiH: Potpunog reprograma kredita još nema

15.05.2009. 15:16 / Izvor: Dnevni Avaz
Zlatko Barš, direktor Agencije za bankarstvo FBiH: Potpunog reprograma kredita još nema

BOR banka prva je u BiH ponudila reprogram kredita na dvije godine građanima i privredi kako bi lakše prebrodili posljedice ekonomske krize.

Produženje otplate kredita ova banka omogućava bez novih troškova, a i ostali elementi ugovora, kao što su kamata i kolateral, ostaju nepromijenjeni. Banka je odluku o reprogramu donijela na osnovu procjene menadžmenta i poslovne politike i za takav potez nije bilo nikakve zakonske prepreke regulatora.

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH (FBA) Zlatko Barš podsjeća da banka nije nijednim propisom ograničena ako želi uvesti odgođeno plaćanje, ali napominje da je, ipak, potrebno osigurati rezerve za potencijalne gubitke.

"Hoće li ostale banke učiniti slično, zavisi od njihovih sredstava i kapaciteta. One to vjerovatno i rade, ali pojedinačno. FBA će krajem maja izmijeniti ponudu banaka kada su u pitanju reprogrami za radnike koji su ostali bez posla, ali uz uvjete da je to stvarno zbog uticaja krize i njihovih potreba", kaže Barš.

Ostale banke na pitanje hoće li svojim klijentima ponuditi reprogram kredita uglavnom su odgovorile da to već i rade, ali samo na pojedinačnim slučajevima.

"Odgođena plaćanja pojedinačnih slučajeva u privredi su naša praksa. Do sada smo se uspijevali prilagoditi potrebama korisnika i osigurati dobru naplatu, a time i stabilnost za banku. Mogućnost generalnog reprograma razmatrat ćemo ako to budu zahtijevali klijenti, što sada nije tako", kazali su u ABS banci.

Da u pojedinačnim slučajevima reprogramiraju kredite, potvrdili su i u Raiffeisen banci BiH, navodeći da to rade već godinama.

"To je dio naše poslovne politike. Vodimo računa o stvarnim potrebama i mogućnostima klijenata i banke, a ovakav pristup reprogramu zadržat ćemo i u narednom periodu", kažu u Raiffeisen banci.

I u Intesa Sanpaolo banci BiH rečeno je da već rade reprograme kredita. Učine to kada naprave analizu klijenta i utvrde uzroke pri servisiranju obaveza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti