Teloptic i Bingo podižu Agrokomerc na noge

05.03.2009. 15:39 / Izvor: Dnevni Avaz
Teloptic i Bingo podižu Agrokomerc na noge

Nedavna posjeta delegacije Federalne vlade velikokladuškom Agrokomercu daje prve dobre rezultate.

- Dobili smo strateške partnere u proizvodnom i prodajnom ciklusu, što je doprinijelo da se počnemo dizati iz pepela - kaže za "Dnevni avaz" generalni direktor Hamza Čarkadžić.

Prije mjesec sklopljeni su sporazumi sa Bingom iz Tuzle i Telopticom iz Sarajeva, što je na posao vratilo 20 radnika.

- Aranžman s Telopticom omogućio nam je da pokrenemo farmu koka nosilja, a sve što proizvedemo oni preuzimaju, dok Bingu sedmično isporučujemo tri šlepera keksa "tops" - kaže Čarkadžić.

No, važnije od ovih poslovnih aranžmana je to što će Teloptic do kraja godine zaposliti 400 radnika u živinarskoj farmi i otvoriti pogon mesne industrije koji nikada nije bio u funkciji. U taj projekt sarajevska firma investirat će 30 miliona maraka, što će omogućiti redovne plaće za 520 radnika.

- Radnici su već sada osigurani, Teloptic sedmično pojačava 50 peradarskih pogona sa 25.000 koka nosilja, kako bi na farmama do kraja godine bilo milion koka - kaže Čarkadžić.

Pokretanje pogona u Agrokomercu uvjetovano je i rješavanjem problema imovine firme u Hrvatskoj i Srbiji. Iako su nadležnima upućeni takvi zahtjevi, do sada taj problem nije riješen.

- Vraćanje imovine preduzeća definitivno bi osiguralo izlazak Agrokomerca iz dugogodišnje krize, iako smo trenutno, nakon "perioda mraka", zadovoljni aranžmanima sa našim partnerima - kaže Čarkadžić.

Menadžment Agrokomerca uskoro očekuje i sklapanje sporazuma s Akovom iz Visokog.

- I ta firma se želi uključiti u otkup jaja i uzgoj koka nosilja. Očekujem da uskoro počnemo saradnju i s njima. Imamo takve kapacitete da ćemo, kada oživimo mesnu industriju, u BiH biti najveći proizvođač - kaže Čarkadžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti