Kuvajćani grade naselje "Sarajevo Resort" u Hadžićima

25.09.2012. 08:00 / Izvor: TVSA
Kuvajćani grade naselje 'Sarajevo Resort' u Hadžićima

Kuvajtski investitori Bosnia for Investment and Development d.o.o. Sarajevo kupili su na području Općine Hadžići, na potezu Osenik - Tarčin skoro 160 hiljada kvadrata zemljišta, saznaje Televizija Sarajevo.

 

 

Sarajevo resort

Kuvajtski investitori Bosnia for Investment and Development d.o.o. Sarajevo kupili su na području Općine Hadžići, na potezu Osenik - Tarčin skoro 160 hiljada kvadrata zemljišta, saznaje Televizija Sarajevo.

Namjera im je izgraditi stambeno-rezidencijalni kompleks s pratećim zajedničkim sadržajima zatvorenog tipa, po idejnom projektu zeničke firme A Eling.

U ovu svrhu vijećnici Općine Hadžići nedavno su jednoglasno usvojili Parcelarni plan Osenik.Međutim, nadležne u resornom ministarstvu i Zavodima za planiranje i izgradnju KS još uvijek niko nije kontaktirao.

 

U Oseniku, Kuvajćani namjeravaju izgraditi više od 160 objekata različite namjene. Naselje pod nazivom Sarajevo resort između ostalog sadržat će zatvorene i otvorene bazene, sportska igrališta, supermarket te hotel. Naselje je kapaciteta 1.125 stanovnika.

 

"On je tako konceptualno postavljen da ima jednu internu saobraćajnicu kojom se opslužuju svi objekti, znači svaki objekat ima kolski pristup, riješen parking i garažu na tom centralnom dijelu. Investitor je planirao i izgradnju vještačkog jezera", rekla je za TVSA Irhana Izmirlić, pomoćnica načelnika Općine Hadžići.

 

Višestruke koristi od izgradnje naselja imaće i lokalna zajednica, kažu u Općini. Biće to prilika da se lokalno stanovništvo zaposli u fazi građenja, a i poslije."Investitor bi izgradnjom ovog kompleksa inicirao izgradnju vodovodnog sistema, kanalizacije, sistema boljeg saobraćajnog rješenja, iako ni sadašnje nije loše, ali bilo bi boljeg kvaliteta", dodaje Izmirlić.

Sarajevo resort

 

U ministarstvu prostornog uređenja podržavaju svaku investiciju koja doprinosi razvoju Kantona i lokalne zajednice. Međutim, za ovaj projekat saznali su iz medija.

 

 

Trebalo je zajednički analizirati, prije svega, pitanje komunalne infrastrukture, odnosno obaveze koje će objektivno biti na KS, koji vodi ove postupke, to je vodovod, kanalizacija, javna rasvjeta, električna energija, gas, sve se to mora raditi u skladu s prostornim planom", pojašnjava Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS.

 

U Zavodu za planiranje potvrdili su da ih do sada niko nije kontaktirao ovim povodom.

Ista situacija je i sa Zavodom za izgradnju. "Što se tiče Zavoda za izgradnju, ja vam odgovorno mogu reći da ni u jednom segmentu Zavod nije uključen u bilo kakve aktivnosti vezano za te aktivnosti stranih investitora, odnosno iz Kuvajta na području Općine Hadžići", istakla je za TVSA Ljiljana Pelidija, direktorica Zavoda za izgradnju KS.

 

Kako prenosi TVSA, pokušali su kontaktirati i investitora koji se trenutno nalazi u Sarajevu, međutim, dobili su informaciju da za sada ne želi govoriti o izgradnji naselja.

Sarajevo resort

eKapija.ba/TVSA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije