Energetika i agrar najveći potencijali

30.10.2012. 07:40 / Izvor: Glas Srpske
Energetika i agrar najveći potencijali

Neiskorišćeni industrijski kapaciteti i poljoprivredno zemljište glavni su investicioni potencijali na području grada Doboj, dok Trebinje raspolaže velikim neiskorišćenim resursima u elektroenergetskom i turističkom sektoru.

U gradskoj administraciji u Doboju kažu da već imaju spremne projekte za koje čekaju investitore.

"Tu su poslovna zona Rudanka, distibutivno-logistički centar Ševarlije, rekonstrukcija "Toplane", ICT Park i revitalizacija preduzeća 'Bosanka'", kazao je šef Odsjeka za strateško planiranje, razvojne projekte i investicije u Administrativnoj službi grada Doboj Siniša Ubiparipović.

On je istakao da je neiskorišćena i cijela stara industrijska zona sa proizvodnim pogonima preduzeća "Bosanka", "Trudbenik", "Niski napon", "Modeks", "Razvitak" i "Poljoremont".

"Iako su ti pogoni zastarjeli moguće ih je revitalizovati uz mala ulaganja. Njihova lokacija i objekti predstavljaju značajan potencijal za razvoj preduzetništva", kazao je Ubiparipović.

Doboj raspolaže i sa više od 33.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, koje je slabo iskorišćeno i značajnim šumskim fondom. Grad leži na tri rijeke i mnoštvu manjih rječica i izvora koji zbog nezagađenosti lokaliteta predstavljaju potencijal za preradu vode.

Kako bi privukli što više investitora u gradskoj administraciji ističu da svakom od njih pomažu u pokretanju biznisa kroz povoljne cijene rente zemljišta i objekata i jednostavnu registraciju preduzeća. Osim toga formiran je poseban odsjek koji se bavi upravo podrškom investitorima kada dođe do realizacije investicije. Dodaju da Doboj ima i dovoljno kvalifikovanog kadra posebno kada je riječ o specifičnim zanimanjima u sektorima rudarstva, energetike, komunikacija, saobraćaja i logistike.

Kao najveće prepreke za privlačenje investicija u Administrativnoj službi grada Doboj navode komplikovane administrativne procedure, visoke takse i naknade i dug period za registraciju preduzeća. Iznos komunalnih taksi u Doboju kreće se između deset i 5.000 maraka u zavisnosti od vrste djelatnosti, administrativnih taksi od pet do 30 KM, a odobrenje za rad košta od 50 do 300 KM zavisno od djelatnosti i površine prostora.

Među investitorima koji su u proteklim godinama prepoznali potencijal Doboja najzvučnija imena su "EFT Group", koja je koncesionar Rudnika lignita "Stanari" i investitor u novu termoelektranu u tom mjestu, "Carmeuse Group", koji je pokrenuo proizvodnju kreča i "TechnorEnergy", koji je zainteresovan za gradnju hidroelektrana na Bosni.

Razvoj Trebinja baziran je na potencijalima u hidroenergiji, turizmu i poljoprivredi. u gradskoj administrativnoj službi ističu da slivno područje Trebišnjice pruža mogućnost izgradnje više hidroelektrana pored postojeće četiri. Osim toga Trebinje posjeduje i povoljne uslove za proizvodnju solarne energije.

"Trebinje je udaljeno od mora 25 kilometara i sa najjačom koncentracijom toplote i sunca, blagim i vlažnim zimama pruža idealne mogućnosti za bavljenje poljoprivredom tokom čitave godine. Područje grada veoma je pogodno za razvoj vinogradarstva koje je u ekspanziji i poznato je po proizvodnji kvalitetnih vina", ističu u Administrativnoj službi grada Trebinja i dodaju da prirodne ljepote, bogata istorija i geografski položaj pružaju uslove za razvoj turizma.

Kada je riječ o industrijskim kapacitetima u Administrativnoj službi grada ističu da je završena poslovna zona Volujac 1 u kojoj se već nalazi pet preduzeća, a da je usvojen regulacioni plan za poslovnu zonu Volujac 2.

Pomoć grada investitorima ogleda se u stimulativnim kreditima za zapošljavanje i subvencionisanju kamate na kredite Investiciono-razvojne banke RS u iznosu od jedan odsto. Troškovi registracije preduzeća u Trebinju iznose od 80 do 300 KM u zavisnosti od vrste djelatnosti, a rok za dobijanje rješenja o registraciji je od jedan do tri dana. Registracija preduzeća se obavlja u Osnovnom sudu Trebinje, a troškovi registracije društva sa ograničenom odgovornošću kreću se od 4.000 do 4.500, dok je minimalni novčani iznos kapitala 2.000 KM.

U Administrativnoj službi grada kažu da je za privlačenje većeg broja investitora neophodno aktivnije promovisanje potencijala, adekvatnija priprema ljudskih resursa, ali i veći angažman dijaspore.

Projekat "Glasa Srpske"

Glavni cilj projekta "Ekonomska ponuda opština RS domaćim i stranim investitorima", koji je pokrenuo "Glas Srpske", jeste promocija ekonomskih potencijala opština u RS. Uzimajući u obzir da gradovi i opštine u RS imaju neiskorišćene industrijske kapacitete i resurse u poljoprivredi, šumarstvu, rudnim bogatstvima, elektroenergetici, turizmu i drugim oblastima cilj je da im kroz ovaj projekat pružimo priliku da potencijalnim investitorima prezentuju svoju ponudu.

Pored toga želimo i da zajednički ukažemo na prepreke sa kojima se investitori suočavaju prilikom dolaska u određenu lokalnu zajednicu u kojoj žele da investiraju, da bi one, uz podršku nadležnih institucija, bile uklonjene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti