Krajem godine liječenje prvih pacijenata u novoj zgradi Onkologije

02.02.2011. 08:00 / Izvor: Dnevni list
Krajem godine liječenje prvih pacijenata u novoj zgradi Onkologije

Radovi na izgradnji novog bolničkog objekta, Klinike za onkologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, za koju je kamen temeljac postavljen u rujnu prošle godine, odvijaju se predviđenom dinamikom, a završetak radova na objektu se očekuje krajem ove godine, nakon čega bi slijedila ugradnja opreme za zračenje kao i opremanje ostalom medicinskom i nemedicinskom opremom.

Ukupna vrijednost 15 milijuna

Od Adrijane Pandže, glasnogovornice SKB-a Mostar, doznajemo kako se trenutačno vrši šalovanje i armiranje vertikalnih elemenata konstrukcije, odnosno okno dizala, armirano-betonski zidovi i stupovi objekta.

"Dosad su izvedeni radovi rušenja postojećih temelja, završeni su svi iskopi, izvedena je priprema građevne jame, izvedena je temeljna ploča sa svim instalacijama vodovoda i kanalizacije, kao i elektroinstalacije, koje su predviđene u temeljnoj ploči", kazala je Pandža. Ovaj veliki infrastrukturni projekt financiran je iz sredstava Saudijskog fonda za razvoj, za što je jamstva dala Skupština i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije te Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a koji je odigrao važnu ulogu, jer su izdana jamstva za realiziranje kreditnog sporazuma i preuzeta obveza vraćanja kredita.

Uvjeti saudijskog kredita su povoljni, s rokom otplate od 25 godina. Vrijednost kredita je 6,625 milijuna dolara, a samo za izgradnju nove zgrade potrebno je 8,8 milijuna maraka, a kad se tomu doda i vrijednost strateške opreme, cijeli projekt vrijedi oko 15 milijuna maraka. Od sljedeće godine građani Mostara kao i cijele regije na liječenje od kancerogenih oboljenja neće morati više odlaziti u druge medicinske centre u BiH i u inozemstvo jer će vrhunska medicina biti dostupna doslovce na kućnom pragu, uz znatno manji stres i manje financijske izdatke za pacijente i članove njihovih obitelji.

"Važnost otvaranja Centra za onkologiju za cijelu regiju je vrlo visoka, ponajprije zahvaljujući činjenici da će pacijenti koji su dosad išli na zračenje i radioterapiju u druge medicinske centre (Sarajevo, Split, Zagreb), sad iste te usluge moći obavljati u Mostaru. Osim toga, uvjeti u kojima će se davati kemoterapija, koja se sada obavlja u zgradi Klinike za unutarnje bolesti, bit će na znatno većoj razini nego dosad", kazala je Pandža, naglasivši kako će otvaranje Centra za onkologiju za još jednu stepenicu podići razinu zdravstvenih usluga u Kliničkoj bolnici Mostar, a ukoliko bude mogućnosti, KB će nastaviti s uvođenjem i novijih dijagnostičkih i terapeutskih metoda u zdravstvu.

Fizičari na usavršavanju


Izgradnjom Klinike za onkologiju u Mostaru pacijenti s malignim oboljenjima, kojih je svake godine sve više, neće više morati čekati po 2 mjeseca na kemoterapiju i zračenje. Dosad je 500 ljudi oboljelih od raznih malignih oboljenja iz ove županije godišnje odlazilo na liječenje i zračenje u druge medicinske centre, a sad će kompletnu medicinsku uslugu imati u svom gradu. Sama Klinika površine 3000 četvornih metara imat će 2 linearna akceleratora s 20 ležaja. Kad je u pitanju liječnički kadar, Klinika trenutačno raspolaže sa šest mladih onkologa s dr. Drinkom Musa na čelu. Važan segment u funkcioniranju radioterapije čine fizičari, tako da se dvoje fizičara već nalaze na izobrazbi u Splitu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti