Kreditne garancije USAID-a i Side: 40 miliona dolara namijenjenih bh. biznisu

20.10.2010. 15:55 / Izvor: Fena
Kreditne garancije USAID-a i Side: 40 miliona dolara namijenjenih bh. biznisu

Američki ambasador Patrick Moon i švedski ambasador Bosse Hedberg učestvovat će sutra u Sarajevu na konferenciji za medije na kojoj će se obilježiti potpisivanje sporazuma o garanciji kreditnog portfolia vrijednog 40 miliona dolara s Raiffeisen Bank dd BiH i Volksbank BH dd, najavljano je iz USAID-a.

Zajednički program kreditnih garancija USAID-a i Side unaprijedit će mogućnost bh. banaka da finansiraju kredite namijenjene malim i srednjim preduzećima u BiH.

Program kreditnih garancija osigurat će 40 miliona dolara veoma potrebnih kreditnih sredstava, čime će se stimulirati ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Ovaj program kreditnih garancija je prvi koji se realizira u BiH u okviru globalnog Memoranduma o razumijevanju koji su USAID i Sida potpisali u Washingtonu u martu ove godine.

Očekuje se da će zajednički resursi USAID-a i Side za program kreditnih garancija, uticati na značajno dodatno finansiranje kredita namijenjenih produktivnim preduzećima u Bosni i Hercegovini. Ovim će se podržati mala i srednja preduzeća i podstaći ekonomski razvoj zemlje.

USAID je sklopio partnerstvo sa Sidom da bi se osigurala dva slična, ali odvojena programa kreditnih garancija u Raiffeisen banci i Volksbanci u BiH.

Ovaj zajednički program kreditnih garancija USAID-a i Side osigurat će po 20 miliona dolara namijenjenih finansiranju malih i srednjih preduzeća u svakoj od ovih banaka.

Pored toga, USAID i Sida zajednički finansiraju dva programa tehničke pomoći namijenjena projektima FARMA i FIRMA, čija je ukupna vrijednost više od 35 miliona dolara. Ova dva programa tehničke pomoći i program kreditnih garancija stvorit će sinergiju i omogućiti razvoj poduzetništva i malih i srednjih preduzeća u BiH.

Do danas, vlada SAD-a, putem USAID-a, osigurala je više od milijardu i po dolara namijenjenih podršci ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.Od 1998. do 2010. godine, Sida je osigurala više od 450 miliona dolara namijenjenih podršci BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti