2. Međunarodni salon okusa: Sajam iskorišten kao poveznica slovenačkih i bh. firmi

25.03.2011. 09:30 / Izvor: Fena
2. Međunarodni salon okusa: Sajam iskorišten kao poveznica slovenačkih i bh. firmi

U Domu oružanih snaga u Sarajevu upriličen je svečani prijem u okviru "FineWine&GoodFood - 2. međunarodni salon okusa", koji je otvoren u srijedu.

Organizator sajma je Udruženje Salon okusa, u saradnji sa ambasadama Republike Makedonije i Republike Slovenije, Slow Food Conviviumom Sarajevo i Gradskom upravom Grada Sarajeva a okupio je oko 60 izlagača iz BiH, Slovenije, Makedonije i Hrvatske.

Ambasador Slovenije u BiH Andrej Grasselli kazao je sinoć da će ovaj sajam doprinijeti ostvarivanju bolje saradnje u regionu.

"Saradnja različitih institucija doprinosi novom kvalitetu i sinergijskim učincima kada je u pitanju proizvodnja", naglasio je ambasador.

Uime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane Janja Kokolj- Prošek kazala je novinarima da je ovaj sajam iskorišten kao poveznica između slovenačkih firmi i firmi u BiH, kako bi jedni drugima pronašli partnere i tako poboljšali razmjenu u privredi.

Dodala je da je njeno primarno zanimanje pri Ministarstvu bavljenje poticajima u prerađivačkoj industriji i bilateralnim partnerima između zemalja kandidatkinja i Slovenije, budući da Slovenija ima mnogo iskustva jer su sada članica Evropske unije.

Kokolj-Prošek je kazala i da će sutra biti organiziran sastanak u Ministarstvu trgovine i ekonomskih odnosa BiH na kojem će biti dogovoreni konkretni projekti na kojem će dvije zemlje sarađivati.

Na prijemu se prisutnima obratio i direktor Asocijacije poslodavaca BiH Nihad Imamović koji je podsjetio da je ova asocijacija primljena u Bussines Europe zahvaljujući poslodavcima iz Slovenije, a ovaj salon još je jedan primjer dobre saradnja.

Prijemu su prisustvovale brojne osobe iz poslovnog života iz BiH, kao i pripadnici diplomatskog kora, ali i pripadnici kulturnog i društvenog života u BiH.

Dvodnevni praznik hrane i pića

2. FineWine & GoodFood - međunarodni salon okusa koji trajao je 23. i 24. marta. U dva dana ljubiteljima vina predstavili su se domaći i strani vinari, a posjetioci su imali priliku degustirati i vrhunske proizvode iz BiH i regije, poput sira iz mijeha iz Nevesinja, makedonskog ajvara i slatka od divlje smokve. Najbolji pjenušac, bijelo i crno vino ovogodišnjeg Salona izabrao je i žiri sastavljen od bh. novinara.

Za najbolje vino salona, među bijelim vinima, prema ocjeni komisije novinara, proglašeno je vino goriških vinarija "Goriška brda - shardone", dok je među bijelim vinima domaće proizodnje za najbolje proglašena Vilinkina žilavka.

Među pjenušcima najbolja je bila "Kraška penina" vina "Kras", a među crnim vinima Bovin makedonski "Imperator Vranac".

Među domaćim vinima za najbolje je proglašena Nujićeva "Blatina barrique".

foto: Gracija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti