Program Seenet: Nastavlja se projekat Staze vina i okusa hercegovačke i dubrovačke regije

07.06.2011. 09:13 / Izvor: eKapija.ba
Program Seenet: Nastavlja se projekat Staze vina i okusa hercegovačke i dubrovačke regije

U četvrtak, 09.06.2011. godine u sali Privredne/Gospodarske komore u Mostaru će se održati sastanak u sklopu Programa Seenet, a veza za implementaciju projekta Staze vina i okusa prekograničnog karaktera između hercegovačke i dubrovačke regije.

Projekat implementira NVO Oxfam Italia u suradnji sa Provincijom Areco (Toskana), a financiran je od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije i Regije Toskana. Glavni cilj projekta je aktiviranje mreže subjekata iz javno-privatnog sektora i formiranje Staza vina i okusa, jednog modernog i integriranog turističkog priozvoda, čvrsto vezanog za ruralna područja i za specifične enogastronomske, ugostiteljske, prirodne i kulturne resurse.

Tokom sastanka je predviđeno razmatranje narednih koraka projekta zajedno sa lokalnim samoupravama i institucijama koje bi potencijalno mogle biti dio Staze i koje bi aktivno mogle podržati jedan turistički proizvod od značaja za cijelokupnu hercegovačku regiju. Na sastanak su pozvani predstavnici kantonalnih/županijskih vlada i Načelnici općina/opština Hercegovine kroz koje će prolaziti Staza vina i okusa, predstavnici Turističkih zajednica, privrednih/gospodarskih komora i REDAH.

Projekat je podržan od strane najuspješnijih talijanskih iskustava u oblasti Staza vina i okusa iz Toskane, posebice iskustva Staze vina Provincije Areco, čiji će predstavnici biti prisutni na sastanku u Mostaru, a učesnicima će se obratiti Roberto Vasai, predsjednik Provincije Areco, Zelinda Ceccarelli iz odjela za poljoprivredu i promociju Provincije Areco i Cristiano Cini, predsjednik Staze vina i Okusa „Terre di Areco“. Sastanak će ujedino biti prilika da se razmijene dobre prakse i načini na koji institucije i lokalne politike u Italiji podržavaju razvoj ruralnog turizma.

Projekat je već ušao u drugu godinu implementacije. Poslije faze obuke i senzibilizacije subjekata javnog i privatnog sektora u domenu planiranja ruralnog razvoja, teritorijalnog marketinga i procesa valorizacije tradicionalnih proizvoda, nastavlja se sa koracima animacije potencijalnih članova Staze (proizvođača tipičnih i tradicionalnih proizvoda iz Hercegovine, restorana i ugostiteljskih smještaja koji nude lokalnu kuhinju, ruralnih smještajnih kapaciteta, institucija, itd. ), a predviđene su i pilot intervencije rekostrukcije info punktova za turističke informacije, promociju Staze i prodaju tradicionalnih proizvoda.

Potencijal projekta je povećan značajnom suradnjom sa Dubrovačko-neretvanskom županijom i sa razvojnom agencjom DUNEA, koja zajedno sa Oxfam Italia implementira projekat na podruciju DNŽ.

Oxfam Italia u Bosni i Hercegovini: u podršci tipičnim proizvodima i ruralnom turizmu

Projekat Staze vina i okusa predstavlja još jedan važan rezultat dugogodišnjeg rada NVO Oxfam Italia (ex Ucodep) i mnogobrojnih lokalnih i talijanskih partnera u Bosni i Hercegovini u sektoru razvoja ruralnih područja. Konstantna pažnja je uvijek bila posvećena valorizaciji tipičnih proizvoda i pružanju direktne pomoći proizvođačima, radu u uskoj saradnji sa javnim ustanovama, udruženjima proizvođača i znanstvem institucijama na jačanju njihovih kapaciteta, poboljšanju kvalitete i količine proizvoda, sistema tehničke podrške proizvodnji i komercijalizaciji proizvoda.

U ovaj sektor, u zadnjih nekoliko godina je investirano preko 2,5 miliona eura, iz direktnih talijanskih fondova. Uložen je također veliki trud Oxfam Italia-e, talijanske vlade i Regije Toskana i u sektoru kulturnog turizma, u ekoturizmu i enogastronomskom turizmu u mnogim područjima Bosne i Hercegovine, gdje su realizirane i predviđaju se direktne investicije iz talijanskih fondova u iznosu od preko 2,8 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti