Nedaleko od Sarajeva: Otvoreno eko turističko selo "Ecofutura"

18.07.2011. 09:13 / Izvor: eKapija.ba
Nedaleko od Sarajeva: Otvoreno eko turističko selo 'Ecofutura'

Eko-turističko selo Ecofutura , uz prisustvo mnogobrojnih zvanica, svečano je otvoreno u petak (15. jula, 2011. godine).

Ceremoniji otvaranja ovog sela prisustvovao je i Alija Ibrović, stručni savjetnik u Općini Stari Grad Sarajevo.

Eko-turističko selo smješteno je u naselju Hreša, koje je 12 kilometara udaljeno od starog dijela Sarajeva. Riječ je o projektu kojeg su pokrenuli dioničari raznih zanimanja iz cijele BiH, a kojeg su prepoznale i podržale Općina Stari Grad Sarajevo i Opština Istočni Stari Grad. Dvije starogradske općine stavile su svoje padinske prostore u ekonomski razvoj. Intenzivna saradnja dvaju načelnika kroz mnoge zajedničke projekte su dobar primjer prakse međuentitetske saradnje. Vrijednost ovog projekta je oko dva miliona KM.

Dioničari Ecofuture su prepoznali Općinu Stari Grad kao top turističku destinaciju te su u Ulici Ferhadiji otvorili Vegehanu kojom upotpunjavaju starogradsku gastro ponudu.

Ecofutura je projekat eko-turističkog sela koje nudi specifične sadržaje odmora, rekreacije, zabave i edukacije. U sklopu ovog sela je i uzgoj organskog povrća te proizvodnja ekoloških namirnica. Cilj Ecofuture je svojevrsna fuzija tradicionalnih principa graditeljstva, ugoja i života u skladu s prirodom, uz korištenje savremenih tehnoloških dostignuća u svrhu stvaranja održivog sela.
Kompleks se sastoji od restorana organske hrane, tri gostinjske kuće s 34 ležaja, sale za jogu, masažu, šetačkih i trim staza, sportskog igrališta, te parkinga s 50 mjesta.

U ovom kompleksu treba posebno istaći dječji zabavni park "Ecoland" koji tokom cijele godine sa svojim raznovrsnim sadržajima uz sankašku i skijašku stazu dovodi mališane do ushićenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti