Zatvaranje Agencije u Sarajevu: Neprivatizovana preduzeća nikad jeftinija?

02.11.2011. 10:58 / Izvor: eKapija.ba
Zatvaranje Agencije u Sarajevu: Neprivatizovana preduzeća nikad jeftinija?

Agenciji za privatizaciju Kantona Sarajevo, čije gašenje je najavljeno do kraja naredne godine, preostala je prodaja samo 28 predmeta, od čega je 12 komercijalnih preduzeća, 11 preduzeća iz javnog komunalnog sektora, KJP Veterinarska stanica i RTV Vogošća, kao i tri predmeta imovine preduzeća.

Foto: hotel "Igman"

Što se tiče neprodate imovine, radi se hotelu "Igman", koji je u vlasništvu KJP "ZOI` 84" – Olimpijski centar Sarajevo, staroj zgradi hotela "Bristol" i skladištu sa zemljištem "Coca – Cola" u Ivanici, u vlasništvu Kantona Sarajevo.

Na spisku komercijalnih preduzeća za prodaju nalaze se između ostalog "Institut zaštite na radu i zaštite od požara", "Umjetnički zanati" i "Mesing enterijeri", "Traser", "UNIS PSC", "Zavod zaštite na radu".

S obzirom da se Vlada ranije zauzela stav da komunalna preduzeća neće ići u privatizaciju, ona posebnom odlukom trebaju biti izbrisana iz registra za privatizaciju.

Također, potrebno je donijeti odluku o izuzimanju iz privatizacije Veterinarske stanice jer je ovo jedino preduzeće u Kantonu Sarajevo koje se bavi primarnom zaštitiom, te RTV Vogošće, jer lokalna zajednica već godinama odugovlači sa odlukom da li da ova kuća ide u privatizaciju ili ne.

Kako bi se i preostala privatizacija privela kraju, Agencija preporučuje da se preduzeća i imovina prodaju po jeftinijim cijenama koje će animirati potencijalne investitore.

"Posebno otežavajuća okolnost u prodaji preostalih predmeta je globalna finansijska kriza koja se direktno odrazila na tržište kapitala, a ogleda se kroz nezainteresiranost kupaca. Potrebno je da Vlada donese odluke o prodaji preostalih predmeta pod povoljnijim uvjetima naročito po kriteriju cijene, kako bi se ubrzao, odnosno okončao proces privatizacije u što kraćem roku", smatraju u Agenciji za privatizaciju KS.

U Agenciji navode da je i pored otežanih okolnosti, potrebno objaviti prodaju državnog kapitala i okončati privatizaciju najkasnije do 30. juna 2012., kako bi Agencija prestala sa radom.

Kontrola ugovora, nakon gašenja Agencije, prešla bi u ruke Ministarstva privrede i Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo. Sve sudske sporove bi trebalo preuzeti Kantonalno pravobranilaštvo, dok u Federaciji Pravobranilaštvo već vodi postupke iz pasivnog podbilansa.

To se odnosi i na sedam tužbi koje je Kantonalna agencija za privatizaciju podnijela pred nadležnim sudovima u Srbiji za potraživanja, u vrijednosti oko 10 miliona KM, i te na još jednu preuzetu tužbu sa potraživanjem oko 20 miliona KM, što je ukupno oko 30 miliona KM. Svi postupci, o kojima je naš portal ranije pisao, su u toku, sa vrlo neizvjesnim ishodom. U drugim državama bivše SFRJ preduzeća Sarajevskog kantona nemaju, odnosno nisu iskazala potraživanja u pasivnom podbilansu.

Agencija će navedenih osam sudskih postupaka za potraživanja u Srbiji, do kraja 2011. godine predati Pravobranilaštvu Kantona Sarajevo kao nadležnom organu za vođenje postupka do formiranja Direkcije za pasivni podbilans FBiH.

Do sada je Kantonu Sarajevu privatizirano ukupno 91,13 posto državnog kapitala, a preostala imovina vrijedi oko 800.000 KM. Kako troškovi ove institucije iznose skoro isto toliko, nadležno Ministarstvo privrede ocijenilo je da je jedino moguće rješenje zatvaranje agencije koja "jede samu sebe".

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti