Zahvaljujući avanturistima: National Geographic BiH svrstao u vrh avanturističkog turizma

12.01.2012. 15:46 / Izvor: eKapija.ba
Zahvaljujući avanturistima: National Geographic BiH svrstao u vrh avanturističkog turizma

Bosanski krajolici ponovo su pronašli mjesto na stranicama poznatih inostranih časopisa, zahvaljujući prije svega avanturistima okupljenim u Asocijaciju avanturističkog turizma, koji putem raznih projekata našu zemlju promovišu diljem svijeta.

Naime, ovoga puta nakon Lonely Planeta, francuskog Geo-a, avanturistički turizam zainteresovao je i novinare čuvenog magazina National Geographic koji su našu zemlju svrstali u vrh najboljih avanturističkih destinacija, preporučujući "brdski biciklizam".

U tekstu kažu kako je poznatati magazin i turistički vodič Lonely Planet prorekao svijetlu budućnost u razvoju turizma u BiH, zemlji koja je uglavnom u svijetu poznatoj po teretu rata. Navodeći, kako BiH ima potencijal da postane centar za avanture Jugoistočne Europe tokom cijele godine.

Thierry Joubert, Holanđanin koji je 1992. godine došao u BiH i osta do danas, pokazujući svoju ljubav kroz Green Visions koja zajedno sa kompanijama Ciklo Centar, Guideline, PAOK i Zepter Passport iz Banje Luke, KES Limit i Una Aquarius iz Bihaća, Europe Rafting iz Konjica, Highlander iz Foče i Scorpio iz Zenice čini Asocijaciju avanturističkog turizma za ekapija.ba kaže kako je BiH jedna od rijetkih koja turistima može ponuditi netaknutu prirodu koja je na dohvat ruke.

"Bogatstvo BiH su šume i to turisti traže, kao i rafting na Tari, Neretvi, Uni... Tu je svakako i Nacionalni park Sutjeska, Vranica, Bjelašnica, planinska sela poput Lukomira i Umoljana, a imamo i dosta planinskih staza koje turisti traže", kaže Joubert, naglašavajući kako u BiH još uvijek mali broj ljudi koji dolazi zbog avanturističkog turizma, iako je povećanje zadnjih godina primjetno.

Zainteresovanost za našu zemlju pokazao je i britanski turoperator "Exodus" koji nudi sedmodnevni program putovanja za brdski biciklizam koji počinje u Sarajevu, a nastavlja vožnom kroz u Lukomir, selo na najvišoj nadmorskoj visini u zemlji, kao i Prenj. Ruta uključuje i posjetu nekoliko planinskih jezera, kulminira usponom na vodopad i završava povratkom u Sarajevo.

Zanimljiva promocija BiH nalazi se i u ponudi "Guideline" koju čine gotovo svi oblici avanturističkih aktivnosti na području regije Banja Luka i šire.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti