Peti pokušaj privatizacije starog dijela Bristola u Sarajevu

08.05.2012. 15:54 / Izvor: eKapija.ba
Peti pokušaj privatizacije starog dijela Bristola u Sarajevu

Kantonalna agencija za privatizaciju Sarajevo peti put pokušat će prodati stari dio hotela Bristol, zgrade koja je zbog spora sa općinom Novo Sarajevo izostavljena iz privatizacije preduzeća MHTTP Bristol.

Spor je okončan i potvrđeno je da je jedini i stvarni nosilac prava raspolaganja nad nekretninom MHTTP "Bristol" d.d. Sarajevo, odnosno Kanton Sarajevo.

Nakon što na prvi javni poziv objavljen u novembru 2011. godine nije pristigla nijedna ponuda, cijena nekretnine smanjena je sa 1,8 miliona na 1,7 miliona KM. Također, umjesto javne aukcije donesena je odluka da se imovina prodaje metodom neposredne pogodbe.

Ponude u neposrednoj pogodbi vrednuju se na osnovu cijene, a direktni pregovori sa ponuđačima održat će se 24. maja 2012. godine u prostorijama Agencije.

Ovaj objekat nalazi se pored obnovljenog hotela Bristol. U prizemlju i na prvom spratu se nalaze adaptirane poslovne prostorije, a dio tih prostorija trenutno koristi uprava novog hotela Bristol. Na drugom spratu prostorije koje koristi firma za projektovanje i inžinjering "Crta" djelomično su adaptirane, dok je treći sprat devastiran i zahtijeva kompletnu obnovu.

Agencija za privatizaciju jučer je objavila i treći javni poziv za prikupljanje zatvorenih ponuda za prodaju preduzeća za istraživanje i razvoj u tehničkim i tehnološkim naukama "Zavod za zaštitu na radu".

Vrijednost sto posto državnog kapitala iznosi 83.847 KM, a početna cijena za kupovinu preduzeća je 120.000 KM. Od potencijalnih kupaca se očekuje da zadrže 11 trenutno zaposlenih radnika, zaposle pet novih te ulože najmanje 50 hiljada KM u prvoj godini od potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

Javno objavljivanje svih rangiranih ponuda zakazano je za 25. maja 2012. godine u prostorijama sarajevske Agencije za privatizaciju.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti