Biznismeni iz BiH kupili čačansku "Čipsaru" za milion eura

14.09.2012. 09:55 / Izvor: Press
Biznismeni iz BiH kupili čačansku 'Čipsaru' za milion eura

Tročlani konzorcijum ljudi iz BiH, među kojima je i advokat Tomislav Bajević, brat legendarnog fudbalera Duška Bajevića, kupio je nekadašnju Čipsaru iz Čačka za 1 mil EUR, saznaje "Press".

Na oglas za prodaju "Čipsare", koji je bio raspisan 30. jula 2012. godine a koji je istekao 7. septembra, stigla je samo jedna ponuda i to konzorcijuma koji čine tri osobe. Pored Bajevića, tu su i biznismeni iz BiH Vlatko Barbarić iz Čitluka i Žarko Dragičević iz Gacka.

"Oni su "Čipsaru" kupili za 1 mil EUR, sa čim su se saglasili povjerioci, banke, radnici i Poreska uprava Srbije. Procijenjena tržišna vrijednost imovine ovog preduzeća bila je 3,61 mil EUR, ali ta cijena nije bila obavezujuća za ponuđača prilikom određivanja visine ponuda", kaže za "Press" sagovornik, koji je učestvovao u pregovorima.

Kupili su i 12.000 kvadrata halskog i kancelarijskog prostora i tri linije za proizvodnju pirea, čipsa i flipsa, potvrdili su nadležni Beti.

Biznismen iz Čitluka Vlatko Barbarić vlasnik je vinarije "Hercegovina produkt", etno-sela "Herceg "u Međugorju i lanca trgovina "Unionfoods". Lanac trgovina "Unionfoods" u BiH se bavi distribucijom rashlađenih i nerashlađenih proizvoda i sarađuju sa poznatim svjetskim proizvođačima prehrambenih proizvoda.

Biznismen Žarko Dragičević iz Gacka je vlasnik preduzeća za projektovanje, inženjering i trgovinu "Termograding", koja zapošljava preko 200 radnika. Glavni partner "Termogradinga" su "Rudnik" i TE "Gacko".

Prije uvođenja stečaja u "Čipsari" je radilo 139 radnika radnika, koji su u protekle dvije godine nekoliko puta protestovali. Predsjednik sindikata nekadašnje fabrike Zoran Zečević nije upoznat sa planovima novih vlasnika firme, jer do sada još nisu imali kontakt. Nekadašnji radnici očekuju da budu pozvani u firmu kada počne sa radom i u toj namjeri tražiće podršku Vlade Srbije i sindikata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti