Loša posjeta bh. zimskim centrima: Ponovo propala zimska sezona u BiH

18.03.2011. 08:58 / Izvor: Nezavisne novine
Loša posjeta bh. zimskim centrima: Ponovo propala zimska sezona u BiH

Visoke temperature neuobičajene za zimski period i nedostatak snijega uticali su da bh. planine i ove zimske sezone posjeti manje turista, što je uticalo da kompletna sezona bude lošija za 20 odsto u odnosu na prošlu giodinu.

Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajednice Kanton Sarajevo, kazala je da su glavni razlozi za lošu zimsku sezonu nedostatak snježnih padavina i toplo vrijeme.

"Gotovo svi zimski centri bili su rezervisani na početku sezone, ali zbog nedostatka snijega došlo je do otkazivanja rezervacija", kazala je Hadžiefendić-Mešićeva. Prema njenim riječima, ove godine zimske turističke centre posjetilo je oko 35.000 turista, od čega oko 11.000 domaćih i 23.000 stranih.

Iz Turističke organizacije RS saopšteno je da "zimska sezona još traje" i da će podatke o uspješnosti imati tek početkom juna ove godine. Zorica Stojanović, stručni saradnik za marketing i prodaju u Olimpijskom centru Jahorina, kazala je da je sasvim jasna slika loše sezone kada u decembru i januaru, koji su ključni mjeseci profitabilnosti, ima veoma mali broj skijaških dana.

"Veliki dio sezone imali smo višu silu, nedostatak snježnih padavina, što još jednom potvrđuje opravdanost ulaganja u vještačko zasnježavanje Jahorine", kazala je Stojanovićeva.

Ona je dodala i da je procenat noćenja na Jahorini za ovu zimsku sezonu iznosio samo 35 odsto. Zvonko Bagarić, direktor hotela "Adrija Ski" na Kupresu, kazao je da je ova sezona u globalu bila lošija u odnosu na protekle godine.

"Imali smo sreću što posjedujemo aparate za umjetni snijeg, jer da njih nije bilo, sezona bi totalno propala", kazao je Bagarić. I u ostalim ski-centrima u BiH situacija nije nimalo bolja. U hotelu "Maršal" na Bjelašnici ističu da su slabe i skoro nikakve snježne padavine glavni razlog za lošu sezonu.

"Snijeg u vrijeme zimskog raspusta je najbitniji, jer je tada inače najveći broj gostiju, ali ove godine ga je bilo veoma malo, što je dovelo do toga da imamo jednu od najlošijih sezona do sada", kazali su u hotela "Maršal".

Ništa bolja situacija nije zabilježena ni na Vlašiću, gdje kažu da je ukupna slika zimovanja ove godine bila vrlo loša."Ovu sezonu jedino je spasio veliki broj kongresa koji se kod nas održavaju", kazali su u u hotelu "Pahuljica".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti