Omladinski turizam izvor prihoda za nacionalne parkove

11.07.2012. 13:33 / Izvor: eKapija.ba
Omladinski turizam izvor prihoda za nacionalne parkove

Omladinski turizam jedna je od mogućnosti ostvarivanja značajnih prihoda i veće popunjenosti smještajnih kapaciteta u Nacionalnom parku Sutjeska, a da bi se povećala konkurentnost ovog parka u odnosu na ostale nacionalne parkove u okruženju potrebno je obogatiti vanpansionsku ponudu i korigovati cijene smještaja i usluga.

Ovo je jedan od zaključaka sa temetske konferencije "Perspektive razvoja omladinskog turizma u Nacionalnom parku Sutjeska" koja je juče i danas održana na Tjentištu u organizaciji Ferijalnog saveza Republike Srpske i Turističke organizacije Srpske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine i turizma RS.

Na konferenciji je zaključeno i da je neophodno unaprijediti saradnju republičkih organa, kako resornog ministarstva, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, tako i Ministarstva trgovine i turizma, Ministarstva porodice, omladine i sporta i Ministarstva prosvjete i kulture.

Prema mišljenju učesnika konferencije, potrebno je unaprijediti i saradnju na nivou lokalnih vlasti, posebno opština Foča, Kalinovik i Gacko, Nacionalnog parka Sutjeska i pružalaca usluga u okruženju, te raditi na otklanjanju infrastrukturnih nedostataka u Nacionalnom parku Sutjeska.

U zaključcima sa konferencije navodi se da je potrebno poboljšati nivo usluge u smještajnim i ugostitieljskim objektima, kao i u ostalim oblicima usluge u Nacionalnom parku Sutjeska.

Potrebno je, kako se navodi, obilježiti biciklističke, planinarske i trim staze, te izvršiti njihovu popularizaciju, zatim izraditi destinacijske mape i modernizaciju vizuelnog identiteta parka, organizovati manifestacije zabavnog karaktera za mlade i unaprijediti ostale sadržaje, škole u prirodi, terenske nastave, radionice, kolonije i kampovi za mlade, volonterski kampovi, te park promovisati na specijalizovanim sajmovima turizma uz korištenje modernih vidova komunikacije i unapređenje saradnje sa turističkim agencijama za mlade iz Republike Srpske i regiona.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici više omladinskih organizacija iz Republike Srpske, Nacionalnog parka Sutjeska, Turističke organizacije Republike Srpske i resornih ministarstava Srpske.

Održane su prezentacije o samom NP Sutjeska, mogućnostima uvođenja organske hrane u ponudu NP Sutjeska, panel diskusije, te prezentacija pozitivnih primjera iz RS i regiona (NP Tara, Projekat "Šumske staze", Eko selo "ECOFUTURA" i Rafting kluba "Tara-Raft"), te organizovani obilasak najinteresantnijih turističkih lokacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti