Posljedice prekida rada bh. kompanija u Libiji: Direktna šteta od 110 miliona eura

30.09.2011. 13:58 / Izvor: Fena
Posljedice prekida rada bh. kompanija u Libiji: Direktna šteta od 110 miliona eura

Ukupne direktne štete kompanija koje su učestvovale na realizaciji poslova u Libiji, do izbijanja ratnih sukoba u toj državi, procjenjuju se na 108,8 miliona eura, a pojedinačno posmatrano najveće gubitke su ostvarili Energoinvest, Hidrogradnja, Širbegović i Neimarstvo, s iznosima većim od sedam miliona eura.

Ovo je rečeno danas na sjednici Odbora Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala Vanjskotrgovinske komore BiH.

Prema razmatranoj Informaciji o procjeni šteta, sačinjenoj na osnovu podataka koje su dostavile kompanije, u momentu prekida radova u Libiji imale su ugovorene radove u vrijednosti 659,1 milion eura, a planirana dobit od tih poslova očekivala se od 54,5 miliona eura. Pred ugovoranjem je također bio značajan broj novih ugovora vrijednih oko 662 miliona eura.

Predsjednik Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala Vanjskotrgovinske komore BiH Semin Mašić istaknuo je da se još ne zna precizno kolike su konačne štete, s obzirom na to da nisu predstavnici svih 17 kompanija koje su radile u Libiji dostavile podatke o svojim štetama te da još nemaju priliku otići na teren i utvrditi stvarne štete.

Mašić je naglasio da od predstavnika vlasti još nema nikave pomoći bh. kompanijama koje su radile u Libiji.

"Ono što je bitno jeste da smo mi ljude izvukli i da imamo naše predstavnike u Libiji. Što se tiče naplate štete mi ćemo vjerovatno pokušati tražiti naplatu putem međunarodnih institucija te investitora u Libiji, dok budemo u poziciji da s njima razgovaramo. Kada smo imali potraživanja od Iraka iz 1990. godine tada su ona išla putem UN-a i to smo naplatili. Znači, prije svega, čekamo rasplet događaja i novu oficijelnu vlast i stabilnost situacije da se može otići u Libiju i direktno razgovarati", rekao je Mašić.

Prema informaciji, koja je danas razmatrana, u Libiji je ostala oprema bh. kompanija vrijedna 15,2 miliona eura i materijal u vrijednosti 8,4 miliona eura, dok je evakuacija oko 800 radnika iz Libije koštala bh. kompanije oko 307 hiljada eura. Neizmirena dugovanja kompanija prema radnicima po osnovu plaća iznose 3,9 miliona eura, a tromjesečni troškovi plaća radnika po povratku u BiH iznose 1,4 miliona eura.

Predsjednik VTKBiH Veselin Poljašević kazao je da je Komora pokušala uspostaviti vezu s unijom komora Libije, ali da se nije uspjelo u tome.

"Sigurno je da se naše kompanije neće moći same izboriti u ovoj situaciji. Ovde se trebaju uključiti i vlade. Tu bi mogla s jedne strane u obzir doći direktna pomoć, a s druge odgoda obaveza plaćanja poreza, dok bi banke i razvojne banke trebale na neki način da prolongiraju obaveze koje firme imaju. Bilo bi dobro da se osiguraju i sanacioni krediti s dužim periodom, pa i s dužim grace periodom. Također, mislim i da bi državne institucije trebale ići prema institucijama EU, pa i UN-u radi ubrzanja naplate potraživanja preduzeća za realizirane poslove u Libiji", kazao je Poljašević.

S ovakvim stavom saglasni su i ostali učesnici današnjeg sastanka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti