Sarajevo: Održana konferencija o upravljanju javnim finansijama

07.09.2010. 13:45 / Izvor: Fena

Britanska ambasada u Sarajevu i britanski Ured za međunarodni razvoj (DFID) organizovali su danas u Sarajevu konferenciju pod nazivom "Budućnost reforme upravljanja javnim finansijama u Bosni i Hercegovini".

DFID je godinama pružao tehničku pomoć vladama i institucijama u BiH u oblasti upravljanja javnim finansijama, putem triju projekata nazvanim "Jačanje upravljanja javnim finansijama" (SPEM). Vrijednost ovih projekata od 2002. do danas iznosi više od 5,5 miliona funti. Početkom 2011. sa zatvaranjem ureda DFID-a u BiH okončat će se program tehničke podrške DFID-a, a samim tim i projekt SPEM.

Današnja konferencija organizovana je s ciljem da se istakne napredak koji je posljednjih godina BiH ostvarila u upravljanju javnim finansijama te da se predstave naredni koraci u sklopu buduće reforme. Posebna pažnja je posvećena potrebama vlada na svim nivoima u BiH za daljnjom tehničkom pomoći neophodnom za nastavak započete reforme.

Ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham u uvodnom obraćanju je istakao da je „upravljanje javnim finansijama uvijek značajno i aktuelno pitanje, ali je rijetko tako aktuelno kao u ovom trenutku, jer se mnoge vlade, uključujući i vladu Velike Britanije, suočavaju s velikim deficitima koje moraju smanjiti, a pod stalnim su nadzorom javnosti i medija kako će to učiniti“.

"To podrazumijeva donošenje izrazito važnih i osjetljivih odluka o tome kako javnu potrošnju usmjeriti i poredati po značaju kada moramo finansirati važne službe kao što su zdravstvo, obrazovanje ili odbrana. Što više vidim od onoga što je DFID uradio na jačanju upravljanja javnim finansijama to sam uvjereniji da zaista ima istinskih rezultata u pružanju podrške finansijskim organima ove zemlje da se nose s ovim izazovom", istakao je Tatham.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić zahvalio je DFID-u i vladi Velike Britanije na dosadašnjoj podršci i dodao da ova konferencija ima dva temeljna cilja - dati pregled aktivnosti koje su vlasti u BiH, uz značajnu pomoć vlade Velike Britanije, poduzimale u prethodnom razdoblju, te potcrtati važnost nastavka ovih reformi i nakon završetka ovog projekta, uz potporu Evropskog povjerenstva.

"Smatram da je Projekt projekt jačanja upravljanja javnim financijama zasigurno jedan od najvažnijih projekata u BiH, imajući u vidu da kao glavni cilj ima analizu učinaka trošenja svih proračunskih korisnika, odnosno sredstava poreznih obveznika Bosne i Hercegovine, a radi se o iznosu od oko 12 milijardi KM", kazao je Vrankić.

Vlade u BiH, kako je istaknuto tokom konferencije, ostvarile su značajan napredak u razvoju planiranja i izrade budžeta. Izrada trogodišnjih dokumenata okvirnog budžeta koji sadrže srednjoročne planove potrošnje, i uvođenje koncepta programskog budžetiranja, omogućili su prikupljanje većeg obima podataka za izradu budžeta zasnovanog na prioritetima politika vlade.

Martin Bowen, šef tima konsultanata koji su radili na ovom projektu od 2005. godine, potcrtao je važnost jačanja upravljanja javnim finansijama zato što to vodi poboljšanju kvaliteta javnih usluga - bolje škole, zdravstvene usluge, putevi i slično.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti