Svjetski provajder u BiH: Banjalučki Aneks ovlašteni zastupnik kompanije Level 3 Communications

30.09.2011. 13:31 / Izvor: eKapija.ba
Svjetski provajder u BiH: Banjalučki Aneks ovlašteni zastupnik kompanije Level 3 Communications

Aneks d.o.o. Banja Luka, operater telekomunikacionih usluga, koji posluje pod brendom Blic.net, početkom je mjeseca izvršio prvi prenos korisničkog broja javnog operatera fiksne telefonije u svoju telefonsku govornu mrežu.

Tim povodom, u četvrtak je u Sarajevu održana prezentacija ove kompanije na kojoj je predstavljena nova usluga – prenos broja.

(Igor Bohorč)

Prenos broja korisnicima fiksne telefonije omogućava prelazak iz jedne mreže postojećeg telekomunikacionog operatera u mrežu drugog operatera uz zadržavanje postojećeg telefonskog broja. Ova usluga odnosi se na sve licencirane telekom operatere, a korisnici fiksne mreže mogućnošću zadržavanja broja, sada mogu da koriste isti broj i ako promjene mjesto boravka na području BiH, što do sada nije bio slučaj.

Kako je istaknuto na prezentaciji, korisnik može prenijeti broj podnošenjem pismenog zahtjeva kod novog operatera bez procedura za raskid odnosa kod postojećeg operatera. Vremenski okvir u kojem se i administrativno prenese broj je deset radnih dana od zaprimanja zahtjeva.

"Svi korisnici unutar naših numeracija širom BiH imaju besplatne razgovore među sobom, a jako smo konkurentni i sa cijenama poziva prema svim mobilnim mrežama u BiH, kao i prema inostranstvu", izjavio je Igor Bahorč, direktor banjalučkog preduzeća Aneks i dodao da je to veoma bitna usluga za sve alternativne dominantne operatere koji na bh. tržištu žele ponuditi svoje usluge.

"Bitna je prije svega što od sada korisnik više neće morati mijenjati svoj broj, odnosno broj nosi sa sobom u bilo koji dio Bosne i Hercegovine, kod bilo kojeg zvaničnog operatera", istakao je Bohorč.

Tokom prezentacije predstavljen je i početak saradnje Aneksa i Level 3 Communications, američke kompanije i globalnog internet servis provajdera.

Zahvaljujući ovoj saradnji, građani i firme Bosne i Hercegovine od sada imaju mogućnost da koriste najsavremenije usluge kompanije Level 3, jednog od najvećih globalnih Tier 1 provajdera. Ovlašteni zastupnik za Level 3 Communications je firma Aneks Banja Luka.

Govoreći o saradnji sa američkom kompanijom, Bohorč je rekao da je ona izuzetno značajna jer će Aneks biti direktno vezan sa jednim od najvećih svjetskih provajdera koji mrežne sadržaje obezbjeđuje i za Google, Amazon.com, HBO, Fox Sports, i druge.

"Partnerstvo sa kompanijom Level 3 za nas je izuzetan izazov. Biti partner kompaniji kakav je Level 3, predstavlja dodatnu obavezu jer znamo da će korisnici zbog toga od nas očekivati još više. Riječ je o resprektabilnoj, međunarodnoj, telekomunikacijskoj kompaniji i jako nam je drago da je upravo nas, kao preduzeće u grupi Telekom Slovenije, prepoznalo kao partnera za područje Bosne i Hercegovine i da će kroz nas nuditi svoje usluge", zaključio je Bohorč.

Inače, prezentaciji je osim Igora Bohorča, prisustvovao i Ian Cleary, direktor razvoja IP proizvoda Level 3 Communications, kao i mnogobrojni gosti na kojoj je dat prikaz značaja ove saradnje za tržište Bosne i Hercegovine.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti