Zbog trnovite birokratije BiH daleko od favorita za strana ulaganja

05.07.2010. 16:21 / Izvor: eKapija.ba
Zbog trnovite birokratije BiH daleko od favorita za strana ulaganja

BiH ima pogodnu klimu i sve potrebne resurse za razvoj turizma, poljoprivrede, kao i industrijsku proizvodnju koji itekako privlače strane investitore, međutim trnovite birokratske procedure su najčešći problem u odvlačenju stranih investitora negdje drugdje, potvrdio je za eKapija.ba Stefan Purner, projektmanager, German Foundation for International Legal Cooperation.

Njemački investitori proteklih godina investirali su u više kompanija u BiH, a najuspješnije investicije su u kompaniju "Messer" Sarajevo Plin, "Tvornicu cementa Kakanj", "Euro Asfalt", "Standard", "Basf", "Siemens"...

Stefan Purner

Investicije bi bile još veće, međutim kako kaže, Purner problemi sa kojim se najčešće suočavaju na terenu, a koji se odnose na registraciju poslovanja, dobivanje boravišne i radne dozvole, poreze, građevinske dozvole, ostvarivanje prava koja proizlaze iz radnih odnosa, te zakoni o privrednim društvima, izvršnom postupku i likvidaciji kompanija to onemogućavaju.

"Najveći problem je što upravni organi BiH ne čitaju sporazume koji su postignuti između država, već tumače svoje propise, iako su međunarodni ugovori dio prava BiH", pojašnjava Purner, zaključujući kako se nada da će bh. predstavnici vlasti konačno pronaći rješenje i dozvoliti stranim investitorima da dođu u BiH.

Michael Wolski, sekretar Predstavništva njemačke privrede BiH kaže da su prepreke u poslovanju i inspekcijiski organi.

"Na terenu se često dešava da vam dođe općinska inspekcija, a za dva dana kantonalna za istu oblast. Sve to dodatno zbunjuje strane investitore, jer nemaju predstavu kako nastupiti u toj situaciji", pojašnjava Wolksi, naglašavajući kako mašine uvezene iz Njemačke znaju da mjesecima stoje u fabrikama neiskorištene zbog činjenice da odgovaraju jednim standardima, ali ne i drugim.

Michael Wolski

Zbog svih navedenih činjenica BiH godinama tapka u mjestu. Broj zaposlenih umjesto da se povećava u stalnom je padu, a njen imidž je proteklih godina prilično ugrožen tako da se strani investitori prije ulaganja pitaju koliko se uopće imati koristi od ulaganja u BiH.

"Nažalost BiH u ovome trenutku nije na ljestvici zemalja koji su favoriti za strana ulaganja. Zbog lošeg imidža zemlje upitno je koliko su uopće banke u Njemačkoj spremne u vrijeme krize odobriti kredite za investiranje u BiH", kaže Wolski, dodajući kako državna uprava mora raditi na popravljanju imidža, jer je teško prognozirati gdje će njemački investitori ulagati, mada postoji zainteresovanost njemačkog koncerna iz oblasti energije da ulaže u hidroelektrane u BiH.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti