Informatizacija društva: Elektronski dnevnici u sarajevskim školama

06.02.2009. 16:22 / Izvor: eKapija.ba
Informatizacija društva: Elektronski dnevnici u sarajevskim školama

U osnovnoj školi "Behaudin Selmanović" i u Drugoj gimnaziji u Sarajevu, u sljedećih šest mjeseci biće testiran elektronski školski dnevnik, u okviru programa informatizacije škola, što ga već treću godinu provodi Kantonalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Ovaj novi vid organizacije rada u školama uspješno uvezuje aktere u obrazovnom procesu, zahtijevajući od nastavnika i roditelja da unaprijede standard vlastite informatičke pismenosti.

Azemina Njuhović, ministarstvo obrazovanja i nauke KS u emisiji Društvo znanja kaže: "Osnovni cilj bi trebao da bude što bolja, brža i efikasnija komunikacija sa roditeljima jer nalazimo se u 21. vijeku – vijeku informacija. Znači, imaćemo roditelje koji će biti previše zauzeti, ili će trebati informaciju odmah da ne čekaju 7 ili 15 dana do sljedećih informacija, da provjere ocjene svoga djeteta, njegovo vladanje, da preduprijede neke stvari, jer ako dijete zna da ćete vi moći u svakom trenutku pristupiti njegovom accountu, njegovim podacima, onda će se zapitati da li će izostajati sa nastave, kakve će mu biti ocjene, itd."

Softversku aplikaciju eletronskog školskog dnevnika razvio je tim mladih stručnjaka kompanije Establish iz Sarajeva, na najmodernijim Microsoftovim platformama.

Sadašnja rješenja elektronskog dnevnika stavljaju u fokus komunikacije Kantonalno ministarstvo, nastavnike i roditelje.

"Ministarstvo bi s te strane kao korisnik koristilo statistike i planiralo nastavni plan i program, pravilo strategiju za budući razvoj edukacije i tako dalje. Nastavni kadar bi aplikaciju koristio svakodnevno, unosio podatke u nju i generisao sebi izvještaje po potrebi. Znači za svakog učenika ili svakog roditelja, bio bi u prilici i u stanju štampati određene sadržaje i lično ih uručivati na informativnim sastancima ili roditeljskim sastancima.", kaže Jasmin Marić, tim za izradu e-dnevnika, Establish, Sarajevo

Elektronski dnevnik za svakog učenika škole imao bi jedinstven profil koji bi sadržavao sve neophodne informacije na kojima bi se temeljio uspjeh, a kojem bi putem interneta direktno mogli pristupati i roditelji.

Iako bi se moglo pretpostaviti da bi ovaj stepen informatizacije uzrokovao smanjene posjete roditelja školama, u Ministarstvu procjenjuju da će se, umjesto distribucije osnovnih informacija, na roditeljskim sastancima razgovarati o suštinskim aspektima obrazovanja i odgoja, što uključuje učenje, ali i ponašanje, psiho-socijalni razvoj i planiranje budućnosti.

Elektronski dnevnik će bitno povećati učestalost i brzinu razmjene informacija.

"Mi imamo djecu koja će željeti da komuniciraju na taj način sa svojim nastavnicima jer elektronski dnevnik pruža mogućnost da vi vidite nastavni plan i program, da vidite raspored časova vašeg djeteta, najave za roditeljski sastanak. Znači sve ćete to moći na brži i jednostavniji način." dodaje Azemina Njuhović

Elektronski školski dnevnik je brz i sveobuhvatan pedagoški alat za registriranje i praćenje cijelog pedagoškog procesa, za povećanje interaktivnosti između svih aktera u tome procesu, te za njihovo sinergijsko usmjerenje na osnovni cilj – izgradnju obrazovnog sistema - koji će zajednici davati stručne i društveno porgresivne kadrove...

pripremio: Asim Bešlija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti