Inicijativa iz Banjaluke: Ugasiti svjetla na automobilima tokom dana

11.04.2012. 09:46 / Izvor: Nezavisne novine
Inicijativa iz Banjaluke: Ugasiti svjetla na automobilima tokom dana

Grad Banjaluka je pokrenuo inicijativu prema nadležnim organima u BiH kako bi došlo do izmjene zakona kada su u pitanju upaljena svjetla na automobilima u toku dana, potvrđeno je iz Administrativne službe grada.

Dragoljub Davidović, gradonačelnik, nedavno je rekao da je veliki broj evropskih zemalja, a koje su primjenjivale takve direktive, odustao od ovog zakona, jer su ušli u projekat štednje energije, ali i uvidjeli besmisao paljenja svjetala na vozilima po danu.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za bezbjednost i unapređenje saobraćaja, potvrdio je da je, između ostalog, u toku procedura kojom će biti regulisana i pitanja koja se odnose na upaljena svjetla na vozilima u toku dana.

Nadležni su ranije objasnili da bi korištenje kratkih svjetala po danu trebalo da poveća vidljivost vozila i tako smanjiti mogućnost saobraćajnih nesreća.

Međutim, neka evropska istraživanja upućuju na potpuno suprotne rezultate, a dokazano negativne posljedice korištenja kratkih svjetala po danu su povećana potrošnja goriva od oko tri odsto i često pregorijevanje sijalica, te trošenje ostalih komponenti električnog sistema, povezanih sa osvjetljenjem. Tako je, na primjer, Austrija ukinula tu obavezu, dok mnoge druge zemlje taj zakon nisu ni usvojile.

Podsjećamo, i hrvatski vozači od 25. marta, zajedno sa ljetnim računanjem vremena, prestali su sa obaveznim korištenjem upaljenih svjetala po danu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti