U Banjoj Luci održan seminar 'Zaštita i zdravlje na radu u svjetlu novog Zakona o zaštiti na radu', u organizaciji Instituta zaštite, ekologije i informatike Banja Luka

Vijesti

U Banjoj Luci održan seminar "Zaštita i zdravlje na radu u svjetlu novog Zakona o zaštiti na radu", u organizaciji Instituta zaštite, ekologije i informatike Banja Luka

04.02.2009. 12:42 / Izvor: eKapija.ba

NU Institut zaštite, ekologije i informatike, naučnoistraživački institut Banja Luka, u saradnji sa Zavodom za medicinu rada i sporta Republike Srpske, uz pokroviteljstvo Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i uz podršku Republičke uprave za inspekcijske poslove-Inspektorata Republike Srpske je organizovao seminar: "Zaštita i zdravlje na radu u svjetlu novog Zakona o zaštiti na radu", 30. januara 2009. godine, saopćeno je iz Instituta za eKapija.ba.

Seminar je otvorio Predrag Ilić, vd direktora Instituta zaštite, ekologije i informatike Banja Luka, koji je u ime organizatora pozdravio prisutne. Istakao je da je Institut tržišno orijentisana naučnoistraživačka, konsultantska i obrazovna institucija u oblasti zaštite životne sredine, zaštite i zdravlja na radu i zaštite od požara i eksplozija. Institut nudi usluge u rješavanju aktuelnih problema privrede u područjima koja pokriva.

Dodao je da je vizija Instituta da postane lider u oblasti djelatnosti zaštite koju su utemeljili na podršci Vlade Republike Srpske.

Dodao je da se prema principima Ujedinjenih nacija, Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Međunarodne organizacije rada (MOR) zaštita na radu i zaštita zdravlja na radu shvata temeljnim pravom čovjeka, jer svaki građanin u svijetu ima pravo na zdrav i bezbjedan rad i na radnu sredinu koja mu omogućava socijalno i ekonomski produktivan život. Zdravlje na radu i zdrava radna sredina spadaju u najvrednije sadržaje svakog pojedinca, svake zajednice i svake zemlje. Zbog navedenog cilj bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu nije samo osiguranje zdravlja radnika i očuvanje dobara, već i pružanje pozitivnog doprinosa produktivnosti, kvalitetu proizvoda, radnoj motivaciji, radnom zadovoljstvu i na taj način, sveukupnom kvalitetu života pojedinca i društva.

Naglasio je da sistem zaštite na radu podrazumijeva interakciju više različitih činilaca kao što su zakonodavstvo, inspekcija, osiguranje, služba medicine rada i zaštite na radu, informisanje, obrazovanje i naučnoistraživački rad. Zaštita na radu i zaštita zdravlja od svojih početaka kontinuirano se nalazi u procesu dinamičkih promjena. Navedene promjene posljedica su stalnih promjena u tehnologiji, u proizvodnji, u oblicima radnih i društvenih odnosa i shvatanja značaja socijalno-ekonomskih posljedica.

Nakon uvodnog izlaganja seminar je otvorio Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Boško Tomić.

Ministar Tomić je pozdravio sve prisutne i istakao da je obezbijeđena odgovarajuća zakonska regulativa, te da su doneseni podzakonski akti koji precizno definišu procedure koje treba da se ispoštuju radi zaštite radnika.

"Posebno bih istakao obavezu poslodavca da napravi procjenu rizika radnog mjesta i zakonsku obavezu da u preduzećima koja zapošljavaju više od pet radnika postoji lice zaduženo za zaštitu i zdravlje na radu", naglasio je Tomić uz napomenu da će se u narednom periodu zalagati za primjenu zakonskih propisa i upotrebu tehničkih i zaštitnih sredstava neophodnih za bezbjednost radnika na radnom mjestu.

"Obezbjeđivanjem samo jednog šljema za glavu može se spasiti život radniku u slučaju pada, a bez tog šljema posljedice su pogubne", naglasio je Tomić.

Ministar je naglasio da Ministarstvo i Vlada Republike Srpske podržavaju rad Instituta i da se vode aktivnosti oko njegovog jačanja, kao i da ta podrška neće izostati u narednom periodu. Naglasio je da će u organizacija ovakvih seminara biti u nadležnosti Instituta zaštite, ekologije i informatike, kao i čitav niz drugih aktivnosti. Pohvalio je organizaciju seminara i naglasio da je ovakakv vid edukacije neophodan za efikasno sprovođenje Zakona o zaštiti na radu.

Prisutne je pozdravio i direktor Zavoda za medicinu rada i sporta dr Vlado Marković, koji je izložio značaj i ulogu medicine rada za zaštitu radnika.

Cilj seminara je bio da se polaznici seminara upoznaju teoretski i praktično sa novim Zakonom o zaštiti na radu, njihovim pravima, obavezama, odgovornostima i preventivnim mjerama, nadležnim organima i načinima implementacije Zakona, u cilju obavljanja poslova zaštite i zdravlja na radu, kao i upoznavanja sa načinom polaganja stručnog ispita iz zaštite i zdravlja na radu. Na jasan, pregledan i sumaran način su izloženi problemi primjene i implementacije Zakona o zaštitu na radu, kako bi se unaprijedila znanja i vještine poslodavaca i radnika zaduženih za zaštitu na radu, koja su neophodna za efikasnije obavljanje poslova zaduženih za ovu oblast.

Na seminaru su kao predavači učestvovali:

1. Vladislava Tadić, dipl. pravnik, načelnik odjeljenja za zaštitu na radu u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Banja Luka

2. Mr sci dr Vlado Marković, spec. medicine rada, direktor Zavoda za medicinu rada i sporta Republike Srpske, Banja Luka

3. Slobodan Šumonja, dipl. inž. zaštite na radu, Institut zaštite, ekologije i informatike, Banja Luka

4. Miroslav Račić, dipl. inž maš., rukovodilac odjeljenja zaštite i zdravlja na radu, Institut zaštite, ekologije i informatike, Banja Luka

5. Nataša Lakić, dipl.inž.teh., Instituta zaštite, ekologije i informatike, Banja Luka

6. Dr Vesna Paleksić, spec. medicine rada, Zavod za medicinu rada i sporta Republike Srpske, Banja Luka

7. Dr Jelena Bosnić, spec. medicine rada, Zavod za medicinu rada i sporta Republike Srpske, Banja Luka

8. Mr Igor Milunović, zamjenik direktora Republičke uprave za inspekcijske poslove Vlade Republike Srpske, Banja Luka

Na seminaru su učestvovali predstavnici velikog broja preduzeća i institucija iz Republike Srpske, kao što su Rudnik i termoelektrana Gacko, Centar za socijalni rad Banja Luka, Nova DI Vrbas Banja Luka, Drinatrans Zvornik, Nevesinjeputevi Nevesinje, Elektroprenos Banja Luka, Opšta bolnica "Sv. Apostol Luka" Doboj, Banjalučka pivara Banja Luka i drugi, a na seminar je došao je i predstavnik Dalmacija cementa Split, Hrvatska.

Seminar je u potpunosti ispunio očekivanja i odgovorio na sva postavljena pitanja i ukazao na značaj organizacije ovakvih seminara, što će biti praksa Instituta zaštite, ekologije i infomatike i u budućnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti