Poslovno povezivanje B2B: Preduzeća iz Švedske u potrazi za bh. dobavljačima

07.10.2010. 13:38 / Izvor: eKapija.ba
Poslovno povezivanje B2B: Preduzeća iz Švedske u potrazi za bh. dobavljačima

Euro info korespondentni centar Vanjskotrgovinske komore BiH je u saradnji sa Evropskom preduzetničkom mrežom Švedske i FIRMA projektom, 06.10.2010. godine u okviru svojih aktivnosti organizovao događaj poslovnog povezivanja B2B. Događaj je održan u promotivnoj sali u okviru 7. sajma ZEPS Intermetal, koji se održava u Zenici od 5-10. oktobra ove godine.

Poslovno povezivanje je imalo za cilj uspostavljanje veza između metaloprerađivača iz BiH i potencijalnih partnera iz regiona i EU, što je predstavljalo izuzetnu priliku za pronalažanje odgovarajućih i pouzdanih poslovnih partnera koji proizvode visokokvalitetne komponente i proizvode po konkurentnim cijenama.

Posebna pažnja bila je posvećena sektorima iz oblasti elemenata metalnih konstrukcija i alata, aluminijumskih profila i stolarije, te automobilske industrije.

U poslovnim razgovorima učestvovali su predstavnici preduzeća INOX-AL iz Viteza, Kovan M.I. iz Gračanice, Kungsors Plast AB iz Švedske, Medena Commerce iz Tešnja, Metalna industrija Prijedor, NT Forging Novi Travnik, Obrtnička radnja Otis iz Žepča, Pobjeda Tešanj, RMG Velika Kladuša, SU-MA Plast Bijeljina, Atlas Copco Rock Drills AB iz Švedske, CIMOS TMD Al Gradačac, Hellgrens Lastvagnsservice AB- Švedska, Metalurški institut Kemal Kapetanović iz Zenice, Indexator- Vindeln Švedska, TAG d.d. Goražde, Ze-Steel d.o.o. Zenica, Water Jet Sweden AB, Švedska, SIK d.o.o. Mostar i Dalekovod TKS.

Poslovni događaj je organizovan u okviru aktivnosti Evropske preduzetničke mreže - EEN koju u Bosni i Hercegovini kao koordinator konzorcija Evropske preduzetničke mreže predstavlja Euro info korespondentni centar Vanjskotrgovinske komore BiH.

Evropska preduzetnička mreža EEN posjeduje alate koji su omogućili biranje partnerskih organizacija za događaj, on-line registraciju preduzeća i dostavljanje tehnoloških profila, elektronsku izradu kataloga, on-line rezervaciju sastanaka i potvrđivanje sastanaka između preduzeća.

Sedmicu dana prije događaja, svakom učesniku je poslan raspored tridesetminutnih individualnih poslovnih sastanaka koji su organizovani prema zahtjevima firmi koje su zatražile sastanak.

Prema obavljenim razgovorima sa predstavnicima preduzeća koja su učestvovala na sastancima, organizacija ovog načina poslovnog povezivanja pruža mogućnost direktnog kontakta sa poslovnim partnerima kao i pronalaska novih tržišta, dok je u okviru ovog susreta održano preko 50 sastanaka.

Bitno je naglasiti da su preduzeća iz Švedske bila isključivo u potrazi za dobavljačima iz Bosne i Hercegovine, što predstavlja odličnu priliku za bosanskohercegovačke kompanije da izvezu svoje proizvode u Švedsku i druga tržišta. Poučen pozitivnim iskustvom u organizaciji događaja poslovnog povezivanja kao i interesu preduzeća za učešće, Euro info korespondentni centar planira da organizuje ovakvu vrstu susreta u okviru narednih međunarodnih sajmova u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti