Brčko: Završena Fabrika vode vrijedna 11 mil. EUR

13.04.2010. 14:11 / Izvor: eKapija.ba
Brčko: Završena Fabrika vode vrijedna 11 mil. EUR

Fabrika vode u prigradskom naselju Plazulje u Brčkom spremna je za tehnički prijem što će omogućiti ulazak u probnu proizvodnju početkom maja ove godine, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta Dragan Pajić.

On je s članovima Vlade i delegacijom Skupštine distrikta posjetio ovaj kapacitet u čiju izgradnju i opremanje je uloženo 11 miliona eura, od čega su povoljni ino-krediti austrijske Vlade i "Hypo banke" 8,5 miliona, dok je ostatak obezbijeđen kroz lokalni budžet kapitalnih potreba.

Brčanska Fabrika vode je projektovana na 330 litara u sekundi, a s uvezenom tehnologijom i opremom koje su najsavremenija dostignuća u svijetu za preradu prirodnih vodotoka u vodu za domaćinstva, predstavlja jedinstven kapacitet u BiH, saopćeno je iz Vlade Distrikta Brčko.

Izgrađen otvoreni bazen kapaciteta 100.000 metara kubnih, s instaliranim grubim prečistačima i ugrađenim moćnim pumpama, omogućava potpuno snabdijevanje grada u ekscesnim situacijama, kao što je zagađenje vodotoka Save, te grubo filtriranje vode prije ulaska u proces prerade.

"U toku je završetak opremanja laboratorije za stalno praćenje kvaliteta vode i provjeru njenog hemijskog i biološkog sastava, čime se omogućava službeni tehnički prijem, odnosno, ulazak u probni rad početkom maja, a nakon toga, po ranijoj odluci Vlade, predaja kapaciteta na upravljanje Javnom preduzeću "Komunalno Brčko", kazao je šef Vladinog Odjeljenja za komunalne poslove Predrag Ljubojević.

On je dodao da za provjeru i atestiranje kompletnog procesa i proizvedene vode, angažovani su stručnjaci beogradske Fabrike vode "Makiš" koji su inače vršili nadzor, kao i svih relevantnih institucija i zavoda iz Sarajeva i Banjaluke.

Projekt-menadžer Fabrike vode Slobodan Čubrilo ističe da postojeći glavni cjevovod do gradskih rezervoara može prihvatiti maksimalno 150 litara u sekundi, što podrazumijeva potrebu njegove rekonstrukcije i nastavak ulaganja u razvodnu mrežu. U Vladi kažu da se ti poslovi već projektuju i realizovat će se po prioritetima u više faza.

"Uz oko 14 kilometara glavnog voda koji se zbog dotrajalosti i neprilagođenog kapaciteta mora mijenjati, mi hitno ulazimo i u pripremu projekata za zamjenu oko 60 kilometara razvodne mreže koju čine, kako sam informisan, azbestne i olovne cijevi. Za pun kapacitet bez ugrožavanja zdravlja naših građana, zamjena tog cjevovoda je neminovnost i ne trpi odlaganje", istakao je gradonačelnik Dragan Pajić.

Izgrađeni kapacitet rješava snabdijevanje građana i privrede distrikta za period od najmanje 50 narednih godina, rečeno je prilikom obilaska funkcionera distrikta Fabrike vode.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti