BBS i Microsoft predstavili Microsoft Dynamics NAV i licenciranje Microsoft proizvoda

06.11.2012. 14:33 / Izvor: eKapija.ba
BBS i Microsoft predstavili Microsoft Dynamics NAV i licenciranje Microsoft proizvoda

Danas je BBS d.o.o. Sarajevo, u saradnji s uredom Microsoft-a BiH, u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla organizirao prezentaciju softverskog rješenja Microsoft Dynamics NAV te iznio preporuke za ispravnu legalizaciju softvera odnosno licenciranje Microsoft proizvoda. Učesnici današnjeg skupa su imali priliku čuti sve o pomenutoj programskoj aplikaciji, iskustvima pri implementaciji u Bosni i Hercegovini te mogućnostima kako ovi alati mogu pozitivno uticati na poslovanje preduzeća.

Elma Crljenica, vođa softverske službe u firmi BBS d.o.o., koja je i otvorila ovaj skup, za ovu priliku je izjavila: "Drago nam je da smo bili u prilici svojim potencijalnim klijentima predstaviti svjetski prepoznatljivo rješenje za upravljanje preduzećem – Microsoft Dynamics NAV, te podijeliti naša iskustva iz implementacija dosadašnjih projekata u Bosni i Hercegovini. Ovo je bila izuzetna prilika direktno s direktorima preduzeća, voditeljima finansija, prodaje, službi marketinga ili informatike, razgovarati o njihovim zahtjevima i mogućnostima ponuđenog rješenja. Iskoristili smo priliku da prisutnima damo i bitne preporuke u pogledu trenutno aktuelne legalizacije softvera u kompanijama, s posebnim naglaskom na ispravno licenciranje Microsoft proizvoda. Našim postojećim i budućim klijentima stojimo na raspolaganju u daljem periodu, vjerujući da ćemo ostvariti saradnju po novim projektima."

Na prezentaciji je predstavljen Microsoft Dynamics NAV (ranije poznat pod imenom Navision). Microsoft Dynamics NAV je poslovna aplikacija razvijana od strane Microsoft-a i spada u Enterprise Resource Planning (ERP) kategoriju proizvoda. Samo ime govori da je osnovna zadaća aplikacije da brine, optimizira i upravlja svim poslovnim procesima i resursima koje u određenom poslovnom subjektu možete susresti. Microsoft Dynamics NAV automatizira poslovne procese te omogućava učinkovitu razmjenu potrebnih informacija vezanih uz finansije, proizvodnju, lanac opskrbe, prodaju, odnose s korisnicima, ljudske resurse, servis itd., kako bi se poslovanje učinilo maksimalno efikasnim.

Pored BBS konsultanata, predavačica na današnjoj konferenciji je bila je i Lejla Hadžiabdić, predstavnica Microsofta BiH, koja je za ovu priliku izjavila: "Microsoft pozdravlja ovakve inicijative naših partnera u BiH, da predstavnicima bosansko-herecegovačkih kompanija predstave različite modele licenciranja, kako bi saznali koja je od ponuđenih opcija optimalna za njihovo poslovanje. Jako smo zadovoljni što pored samog licenciranja, odnosno legalizacije softvera, postoji i interes naših privrednika za poslovnim aplikacijama, poput Microsoft Dynamics NAV, koje njihovo poslovanje može učiniti bržim i produktivnijim, te ponuditi adekvatna informacije za donošenje pravih odluka ali i proaktivno tržišno djelovanje."

Zakonom o autorskim i srodnim pravima u BiH je jasno zaštićen softver, odnosno kompjuterski program. Korisnici se mogu legalizirati kupovinom ili iznajmljivanjem licence i na taj način steći prava korištenja predmetnog softvera. U samom procesu legalizacije jako je bitno i odabrati pouzdanog ovlaštenog partnera koji će pomoći da se legalizacija softvera provede na ispravan način.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti