Ministarstvo privrede, energetike i razvoja RS: Dodijeljeni podsticaji za tri izvoznika

24.07.2008. 09:29 / Izvor: Nezavisne novine

Slobodan Puhalac, ministar privrede, energetike i razvoja RS, potpisao je jučer ugovore o dodjeli sredstava za podsticaj izvoza s predstavnicima preduzeća "Vitaminka" iz Banja Luke, "Dalekovodi" iz Doboja i "Podromanija" iz Sokoca. "Vitaminka" je dobila 46.650 KM, "Dalekovodi" 40.300 KM a "Podromanija" 39.380 KM. Puhalac je kazao da je riječ o dijelu sredstava od ukupno 5 miliona KM koje je Vlada RS ove godine izdvojila za podsticaj 186 izvoznika koji su se javili na raspisani konkurs.

Vlada će, pored toga, ističe on, u te namjene izdvojiti još milion KM koje će podijeliti po svojim odlukma. Prema njegovim riječima, izvoznici 2009. Godine mogu očekivati podršku "tešku" 13 miliona KM s tim da će Vlada, kako je ukazao, morati tražiti drugačiji model dodjele zbog stupanja na snagu privremenog trgovačkog sporazuma sa EU koji zabranjuje direktne podsticaje.

Žarko Mikić, direktor "Vitaminke", zahvalio je Vladi, što je, kako je kazao, prepoznala tu firmu kao nekoga ko ima potencijala za još veći izvoz i to finalnih proizvoda. "Samo ovakvim i sličnim mjerama može se uticati na smanjenje velikog spoljnotrgovinskog deficita RS i BiH" naglasio je on.

Direktor "Dalekovoda" Marko Majstorović izjavio je da ta firma, koja je u vlasništvu istoimenog zagrebačkog preduzeća, godišnje proizvodi 7.000 tona konstrukcija za dalekovode i rasvjetnih stubova, od čega 80 % plasiraju na ino tržišta.

To preduzeće, prema njegovim riječima, uskoro planira investiranje od 10 miliona EUR u instalisanje pogona za proizvodnju pocinčanih konstrukcija godišnjeg kapaciteta 27.000 tona. Marko Erić, predstavnik "Podromanije", kazao je da ta firma proizvodi građevinsku stolariju koju izvozi u zemlje okruženja i EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti