U Goraždu sutra otvaranje privredno-kulturne manifestacije "Dani jabuke"

12.10.2011. 14:19 / Izvor: Fena
U Goraždu sutra otvaranje privredno-kulturne manifestacije 'Dani jabuke'

U organizaciji Udruženja "Dani jabuke" Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), sutra će u Goraždu biti otvorena tradicionalna privredno-kulturna manifestacija sajamskog karaktera "Dani jabuke".

I ove godine sajam će okupiti izlagače s područja BiH, Hrvatske, Srbije, a učešće potvrdili su i predstavnici kompanija iz Jordana.

Kako je Feni kazao predsjednik Udruženja "Dani jabuke" Mirsad Hubanić, cilj manifestacije je vratiti Goraždu imidž voćarskog kraja, razvoj ruralnog područja te povećanje konkurentnosti na tržištu.

"Proizvodnja, pakovanje i plasman prerađevina na bazi voća i povrća u okviru poljoprivrednog obrta na ovom području povećan je za najmanje deset puta u odnosu na prvu manifestaciju, čime je ispunjen jedan od njenih osnovnih ciljeva", kazao je Hubanić.

Prema njegovim riječima, tokom proteklih osam godina razvoja sajma, BPK je bio poligon za naučnoistraživačke aktivnosti u oblasti voćarstva a rezultate tih aktivnosti predstavit će na ovogodišnjoj manifestaciji Poljoprivredno-prehrambeni fakultet iz Sarajeva.

Osim izložbenog prostora u okviru trodnevnog sajma planiran je i niz drugih sadržaja. Tao je danas na Bijelim vodama u općini Pale-Prača a u organizaciji USAID Farma Projecta počeo i trodnevni seminar "Revizije u zadružnom sektoru BiH". U okviru sajma bit će održan kviz znanja za poljoprivredne škole FBiH, planirani su i brojni okrugli stolovi te predavanja stručnjaka s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva. Predviđen je i sastanak Zadružnog saveza FBiH.

Novina su susreti razvojnih međunarodnih organizacija (USAID Farma Project, TIKA, IFAD, UNDP, Češka razvojna agencija) s nosiocima razvoja poljoprivrede te predstavnicima lokalnih zajednica i ministarstva privrede, kao i susreti članova Odbora za poljoprivredu Doma naroda Parlamenta FBiH s nosiocima poljoprivrednog razvoja.

I ove godine u okviru sajma bit će dodijeljene nagrade i priznanja za najuspješnije proizvođače.

Otvaranje sajma "Dani jabuke", koji će trajati od 13. do 15.oktobra, planirano je sutra na platou Gradske dvorane "Mirsad Hurić".

Prvi voćni rasadnik u BiH formiran je upravo u Goraždu 1910. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti