Počeo sajam "Dani jabuke - Goražde 2011."

13.10.2011. 15:02 / Izvor: eKapija.ba
Počeo sajam 'Dani jabuke - Goražde 2011.'

U Goraždu je danas otvorena osma privredno-kulturna manifestacija "Dani jabuke-Goražde 2011.

Na trodnevnoj manifestaciji sajamskog karaktera, sedamdeset izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, kao i kompanije iz Jordana, izložilo je voće, povrće i njihove prerađevine, mesne i mliječne proizvode, a pored izložbenog prostora u okviru sajma su planirani i drugi sadržaji.

Ovogodišnju manifestaciju otvorio je premijer BPK Goražde Emir Frašto, a zajednička je ocjena kako manifestacija "Dani jabuke" iz godine u godinu sve više dobija na kvalitetu, što rezultira većom posjetom kako kupaca tako i samih izlagača.

Inače, u ime dopremijera FBiH i federalnoga ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerke Ivankovića-Lijanovića, na današnjem svečanom otvaranju obratio se savjetnik ministra Suad Čamdžić, naglasivši kako je cilj ovoga Ministarstva stvoriti povoljan ambijent za daljnji razvoj i unapređenje domaće poljoprivrede.

"Konkretno, mi smo opredijeljeni, prije svega, da potičemo poljoprivrednu proizvodnju kako bismo motivirali proizvođače za što većom proizvodnjom hrane. No, to iziskuje izdvajanje značajnijih novčanih sredstava za poticaje u poljoprivredi, za što očekujemo potporu i Federalne vlade i Parlamenta FBiH. Naš je cilj izboriti se za povećanje proračunskih sredstava za poljoprivredu, ali i za uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje, kako bismo dalje razvijali i unapređivali domaću proizvodnju, učinili je konkurentnom i pozicionirali se na stranim tržištima", kazao je Čamdžić.

"U proteklih osam godina trajanja sajma brojni poljoprivrednici i obrtnici izrasli su u respektabilne nosioce poljoprivrednog razvoja ovog područja na što smo jako ponosni, što je dovelo i do unapređenja poljoprivrede za najmanje deset puta u odnosu na prvu manifestaciju", kazao je predsjednik Udruženja "Dani jabuke“ Mirsad Hubanić.

Posjetioci sajma u naredna dva dana imat će priliku obići 1500 kvadratnih metara izložbenog prostora.

"Bitan segment manifestacije su stručna predavanja, između ostalih i iz oblasti upotrebe nove tehnologije u razvoju voćarstva. Individualni poljoprivredni proizvođači na taj način usvajaju neophodna znanja koja kasnije koriste u svojim voćnjacima“, naglasio je dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo prof. Mirsad Kurtović.

Narednih dana u okviru sajma bit će održan i kviz znanja za poljoprivredne škole FBiH, planirani su i brojni okrugli stolovi te predavanja stručnjaka sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva, a predviđen je i sastanak Zadružnog saveza FBiH.

Novina su susreti razvojnih međunarodnih organizacija (USAID Farma Projekt, TIKA, IFAD, UNDP, Češka razvojna agencija) sa nosiocima razvoja poljoprivrede te predstavnicima lokalnih zajednica i ministarstva privrede, kao i susreti Odbora za poljoprivredu Doma naroda Parlamenta FBiH s nosiocima poljoprivrednog razvoja.

I ove godine u okviru sajma bit će dodijeljene nagrade i priznanja za najuspješnije proizvođače.

Jedan od osnovnih ciljeva manifestacije je vratiti Goraždu imidž voćarskog kraja. Prvi voćni rasadnik u BiH formiran je upravo u Goraždu 1910. godine.

eKapija.ba/FENA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti