Prostorni plan osnova za privlačenje investitora u Mostar

12.04.2010. 15:03 / Izvor: eKapija.ba
Prostorni plan osnova za privlačenje investitora u Mostar

Nakon više od dvije decenije grad Mostar bi trebao dobiti prostorni plan grada kojim će biti regulirane sve oblasti potrebne za razvoj grada, od izgradnje prometnica do vjetroparkova.

Prema riječima Salema Bubala, direktora Zavoda za prostorno planiranje Mostara, do kraja godine prostorni plan ovog grada za razdoblje 2010. do 2020. trebao bi biti ponuđen gradskom Vijeću na usvajanje. "Ovo će biti jedan napredak za čitav grad jer će se investitori koji budu moći osjećati sigurnima za svoje ulaganje", kaže on.

Kao osnova za izradu ovog plana je 14 studija za čiju izradu se već biraju konzultantske firme.

Tako će Zavod sutra potpisati ugovor o realizaciji studije "Prostorno-planske osnove korištenja obnovljivih izvora energije za područje Mostara, kao segment prostorne osnove" sa konzultantskom Energetski institut "Hrvoje Požar" iz Zagreba, koji je izabran u postupku javnih nabavki.

"Grad Mostar želi pozitivnom zakonskom regulativom planirati pravila ponašanja u narednih deset godina, od toga gdje se može graditi i na koji način. Jedan od dijelova planske osnove za izradu prostornog plana je i ova studja o prostorno-planskoj osnovi korištenja obnovljivih izvora energije", kaže Bubalo.

Izradom ove studije namjeravaju ponuditi investitorima lokacije za izgradnju vjetroparkova i iskorištavanje energije vjetra, solarne parkove, hiodroelektrane, te druge mogućnosti za iskorištavanje alternativnih izvora energije. "Ovim otvaramo jedno novo poglavlje za investitore ali i za Mostar", kaže on.

Inače, sredstva za izradu studije u iznosu od oko 24 tisuće eura osigurana su iz kredita Svjetske banke za projekt "Urbana infrastruktura i pružanje usluga" koju je potpisao Grad Mostar.

Nepostojanje planskog dokumenta kao što je ovaj već godinama je tjerao investitore sa ovog područja. "Zbog ovoga se investitori nisu osjećali pravno sigurnima, a ni službe koje provode planove nisu im mogle izdati validne dozvole jer nema pravih planova koji su validni i koji se mogu provesti na terenu", kaže Bubalo. Dodaje da se prostorni plan koje je trenutno na snazi u Mostaru donesen još 1990.

Intezivno se radi na izradi i ostalih studija i pripremi za izradu prostornog plana. Bubalo nam kaže da je trenutno u postupku evaulacije ponuda konzultanata pristiglih za izradu Studije saobraćaja i veza, a ovih dana će, kaže, biti upriličeno i potisivanje ugovora s odabranim konzultantom.

Prije nekoliko dana potpisali su ugovor za izradu Studije ekonomskog i privrednog razvoja grada gdje je kao konzulatant izabran Ekonomski instutut iz Sarajeva. Ovih dana će biti izabrani i konzultanti za izradu ostalih studija, kaže nam Bubalo.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti