"EuroHem" sve teže ide u korak s konkurencijom: Borba za izvoz, ali i domaće tržište

03.10.2009. 10:44 / Izvor: Fokus
'EuroHem' sve teže ide u korak s konkurencijom: Borba za izvoz, ali i domaće tržište

Unapređenje poslovnog ambijenta u Republici Srpskoj, promocija domaćih proizvoda, kako na našem tržištu tako i na onima u okruženju, ali i novčani podsticaji, mogli bi da budu odskočna daska preduzećima u razvoju, naročito u vrijeme krize.

Ipak, težište treba prebaciti na maksimalno iskorišćavanje potencijala domaćeg tržišta, koje je RS dala u bescijenje drugima, smatra direktor i vlasnik preduzeća "EuroHem", Nenad Opačić.

"Posljednjih desetak godina stalno se priča o pomoći razvoju malih i srednjih preduzeća, a pri tome sve ostaje na teoriji. U međuvremenu, u RS je iznikao veliki broj uspješnih preduzeća koja treba podržati i napraviti ambijent da svoje proizvode u većem obimu prodaju prvenstveno na tlu BiH. Posljednjih mjeseci konačno su i zvanične institucije počele više da rade na tome", kaže Opačić.

On napominje da tek kada se do maksimuma iscrpe mogućnosti domaćeg tržišta i kada domaći proizvodi uspiju da se izbore s konkurencijom uvozne robe, može se pričati i o povećanju obima izvoza. Preduzeće "EuroHem", smatra Opačić, ima prostora na domaćem tržištu još 30 do 40 %, što bi dovelo do toga da na godišnjem nivou proizvodi preko četiri hiljade tona proizvoda.

"Ni kada je u pitanju izvoz u zemlje u okruženju, ne cvjetaju nam ruže. U nekoliko navrata pokušavali smo da svoje hemijske proizvode izvozimo u Srbiju, ali zbog niza necarinskih barijera taj izvoz nam se nije isplatio. Iako ne bi trebalo da plaćamo carinu kada izvozimo u zemlje potpisnice CEFTA, morali smo plaćati sve kontrole robe", ističe Opačić i dodaje da trenutno ovo preduzeće izvozi samo u Crnu Goru, a izvoz čini svega deset odsto.

On napominje da se u okviru CEFTA mora zaštititi domaće tržište i omogućiti ravnopravan izvoz u te zemlje. To je, ipak, spor proces i dugo nije ništa rađeno po pitanju toga.

"Donošenje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru CEFTA jedan je od konkretnijih koraka na tom polju. Ipak, čini mi se da smo ishitreno istrčali s tim zakonom, koji nam ništa nije donio jer je povučen, ali smo bar javno dali do znanja da smo nezadovoljni", napomenuo je Opačić.

On je dodao da cijelo društvo mora stati iza proizvođača i da vlasti BiH moraju natjerati zemlje u okruženju da prestanu s necarinskim barijerama. S druge strane, ostaje i mogućnost da na njihove mjere uzvratimo po sistemu reciprociteta, dodaje Opačić.

Inače, "EuroHem" je složeno preduzeće čija je osnovna djelatnost proizvodnja hemijskih proizvoda. Zapošljava više od 100 radnika, od čega 40 u proizvodnji. Ove godine proizvodnja je iznosila preko tri hiljade tona, što je dobro, a zahvaljujući ulaganjima u nove proizvode u vrijeme recesije, ostvaren je i rast proizvodnje u drugom polugodištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti