Mreža koja zaustavlja otpad u Eko-centru "Bočac" je ekološka bomba

06.10.2009. 10:14 / Izvor: Glas Srpske
Mreža koja zaustavlja otpad u Eko-centru 'Bočac' je ekološka bomba

Stara i napukla mreža koja zaustavlja otpad u Eko-centru "Bočac" je kao ekološka bomba i ukoliko pukne, Vrbas će u Banju Luku donijeti gomilu smeća, a to će biti katastrofa.

Ovo je za "Glas Srpske" rekao direktor preduzeća "Euro-Hem", pod čijom se nadležnošću nalazi Eko-centar Bočac, Nenad Opačić.

- Mi smo davno istakli da nam je neophodna nova mreža, da sa starom na smijemo da dočekamo jesen, ali je sve ostalo na našim vapajima. Odgovorno tvrdim da jesenje kiše i zimu ne smijemo da dočekamo u ovakvom stanju, ali vlasti, izgleda, ove apele ne shvataju ozbiljno - istakao je Nenad Opačić.

Kada je u pitanju postavljanje nove mreže, obavljeni su samo početni radovi i tu se stalo.

- Postavljanje nove mreže je izuzetno specifično i mnogo teško. Neophodno je da se kopa muljevito dno, a potom je potrebno da se to dugo suši, dakle sve mora da se radi dok je, u kontinuitetu lijepo vrijeme - naglasio je Opačić.

I vodostaj rijeke ima veliku ulogu u postavljanju nove mreže.

- Vodostaj rijeke mora biti spušten na kotu 273. To nam je jako važno. Da bismo mogli da utemeljimo stubove, moramo da kopamo devet metara ispod nivoa vode, a to, priznaćete, nije nimalo lako - rekao je Nenad Opačić.

Finansijska konstrukcija za novu mrežu još uvijek, nažalost, nije zatvorena.

- Ukupna cijena iznosi 134.000 maraka. Do sada smo od Eko-fonda, sa kojim imamo ugovor na 50.000 maraka, dobili samo jedan dio. Tražićemo od Ministarstva turizma Republike Srpske 30.000 maraka, a očekujemo da će i grad učestvovati u finansiranju. Ono što bude nedostajalo do konačnog iznosa doplatiće, najvjerovatnije Euro-Hem - istakao je Opačić.

On je još rekao da je Eko-centar Bočac poslao dopis Hidroelektrani Bočac, sa zahtjevom da im se smanji nivo vode zbog radova.

- Iz ovog preduzeća stigla nam je odbijenica - dodao je Opačić.

Trenuto u Bočcu rade na uklanjanju veće količine otpada.

- Nastojimo da rasteretimo mrežu i koliko je u našim mogućnostima očistimo ovu akumulaciju. Međutim, bojim se da bi veća količina vode, odnosno kiša i snijeg mogli da donesu nevolje - zaključio je Opačić.

Stara mreža je u funkciji još od juna 2003. godine.

- Od tada izvađeno je i zbrinuto oko 7.000 kubnih metara otpada, koji pluta Vrbasom i njegovim pritokama. Naglasio bih da je prije postavljanja mreže uklonjeno oko 12.000 kubnih metara smeća - rekao je Nenad Opačić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti