Kriza dovela do preusmjeravanja proizvodnje pojedinih fabrika: Zeolit pogurao hemijski sektor RS

12.10.2009. 08:09 / Izvor: Nezavisne novine
Kriza dovela do preusmjeravanja proizvodnje pojedinih fabrika: Zeolit pogurao hemijski sektor RS

Hemijska industrija RS ove godine bilježi skok proizvodnje zahvaljujući, između ostalog, većoj produkciji zeolita zvorničke fabrike "Birač", koja na taj način pokušava ublažiti pad u prodaji glinice prouzrokovan globalnom recesijom.

Proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda u RS u prvih osam mjeseci povećana je za čak 188 % u odnosu na isti period prošle godine.

Ekonomski analitičari ukazuju da na velike statistične brojke u ovom sektoru utiču relativno skromni kapaciteti hemijske industrije koji osjete iole veći pomak u svakoj fabrici.

Generalni direktor "Birča" Virginijus Vajega kaže da zeolit za njih predstavlja izuzetno perspektivan proizvod koji se koristi u industriji deterdženata.

"Birač je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci proizveo i na tržište plasirao oko 40.000 tona zeolita, dok je prošle godine u istom periodu na tržištu prodato oko 24.000 tona ovog veoma atraktivnog proizvoda. Danas zeolit s oznakom "Birač" ima kupce u Španiji, Austriji, Poljskoj, Italiji, Hrvatskoj, Češkoj, Turskoj, Grčkoj, Rumuniji, pa čak i u Saudijskoj Arabiji", istakao je Vajega.

Novim ulaganjima, naglašava on, kapacitet proizvodnje zeolita iduće godine planiraju povećati na 100.000 tona, s tim da je za to, napominje, potrebna ukupna konsolidacija poslovanja fabrike, jer je proces proizvodnje zeolita neodvojiv od proizvodnje glinice, koja je ove godine prepolovljena.

U preduzeću "EuroHem" iz Banja Luke, koje proizvodi deterdžente, sredstva za ličnu higijenu i auto-kozmetiku, kažu da su u proteklom tromjesečju povećali proizvodnju za 12 % u odnosu na isti kvartal lani.

"To smo postigli zahvaljujući investicijama u nove proizvode, koje smo obezbjedili komercijalnim kreditnim zaduženjem tik prije početka svjetske ekonomske krize. Tu nećemo stati, već planiramo aplicirati za novi kredit, ovaj put kod Investiciono-razvojne banke RS, koja plasira sredstva po daleko povoljnijim uslovima od poslovnih banaka", kazao je Nenad Opačić, vlasnik i direktor "EuroHema".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti