Fabrika cementa Lukavac će ubrzo u novim pogonima proizvodit oko 900.000 tona cementa

25.10.2008. 10:58 / Izvor: Investitor
Fabrika cementa Lukavac će ubrzo u novim pogonima proizvodit oko 900.000 tona cementa

Najkasnije u proljeće naredne godine Fabrika cementa Lukavac dovršit će izgradnju novih proizvodnih pogona nakon čega će proizvodnja cementa u ovoj tvornici premašiti iznos od 900.000 tona godišnje, što je skoro tri puta više od rekordne proizvodnje prije privatizacije, prenosi Slobodna Bosna.

Zapuštenu i izraubovanu lukavačku cementaru preuzela je austrijska Asamer Grupa i u samo šest godina od promjene vlasnika FCL je izrasla u jednu od najboljih i najvećih tvornica ove vrste u regiji. S velikim uspjehom riješen je dugogodišnji ekološki problem budući da je novi vlasnik instalirao 33 otprašivača (filtera), zahvaljujući kojima je zagađenost u Lukavcu osjetno smanjena iako je prozvodnja povećana za tri puta.

U projekat izgradnje novih proizvodnih pogona i projekat ekološke zaštite u FCL-u, Asamer Grupa će u tekućoj i početkom naredne godine investirati preko 110 miliona eura i prema riječima Klausa Foedingera, člana Uprave, FCL će uskoro biti najbolja među 18 tvornica cementa u vlasništvu Asamer Grupe u regiji (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Slovačka i tako dalje) i lider u proizvodnji cementa u BiH.

S dovršetkom izgradnje novih proizvodnih kapaciteta, FCL će sadašnju dnevnu proizvodnju cementa povećati na 2.000 tona dnevno, čime će, praktično, dvije cementare u BiH (u Kaknju i Lukavcu) podmirivati cjelokupne tržišne potrebe lokalne građevinske industrije. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, BiH trenutno iz uvoza pokriva oko 30 posto tržišnih potreba za cementom, no već naredne godine domaći kapaciteti bit će sasvim dostatni za lokalno tržište.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti