Otvoren granični prelaz Klobuk vrijedan 2,43 mil. EUR

Vijesti

Otvoren granični prelaz Klobuk vrijedan 2,43 mil. EUR

10.03.2010. 15:30 / Izvor: eKapija.ba

Novoizgrađeni, savremeni granični prelaz Klobuk danas su svečano otvorili ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske unije u BiH, Sadik Ahmetović, ministar bezbjednosti BiH i Kemal Čaušević, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, saopćeno je iz UIOBiH.

Granični prelaz Klobuk je donacija Evropske unije u vrijednosti od 2.433.000,00 EUR.

Međunarodni granični prelaz Klobuk nalazi se na granici između Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, na području opštine Trebinje. Prelaz je I kategorije, što zanči da će se ovim prelazom odvijati drumski saobraćaj i promet svih vrsta roba.

Izgradnja graničnog prelaza počela je 15.03.2009. godine, a radovi su završeni 06.11.2009. godine.

Projektnu dokumentaciju izradila je IPSA Sarajevo, a izvođač radova je "Elektrometal" Cazin. Nadzor nad izvođenjem vršio je SAFEGE, Sarajevo, dok je tehničku kontrolu izvedenih radova vršio je Institut za građevinarstvo Trebinje.

Radovi su izvedeni u skladu sa važećim standardima i propisima te je upotrebnu dozvolu izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Vlade Republike Srpske.

Na graničnom prelazu postoje tri ulazne i tri izlazne saobraćajne trake; objekat carine i policije 420 m2; objekat detaljnog pregleda vozila 250 m2; objekat energetskog bloka 200 m2; objekat za komercijalne poslove 280 m2; carinski terminal i parking prostor za 20 teretnih motornih vozija (šlepera). Ukupna površina kompleksa je cca 25.000 m2

Podsjećamo, do sada su izgrađeni savremeni granični prelazi: Orašje, Izačić, Rača, Karakaj, Hukića brdo – Maljevac, Gradina – Jasenovac, Kamensko, Šamac.

Pregled ulaganja Evropske unije u granične prelaze u BiH:

Rača

3,50 miliona eura

Šamac

3,83 miliona eura

Gradina

2,60 miliona eura

Kamensko

3,20 miliona eura

Karakaj

3,43 miliona eura

Klobuk

2,43 miliona eura

*Zubci

1,22 miliona eura

UKUPNO

20,21 miliona eura

*(granični prelaz Zupci biće završeni do 20.03. 2010. godine;

Zajedno sa graničnim prelazom Zupci, Evropska komisija je u izgradnju graničnih prelaza uložila 20,21 miliona Eura.)

Izgradnja i opremanje savremenih graničnih prelaza kao i poboljšanje uslova rada službenika Uprave za indirektno oporezivanje značajan je faktor za ostvarenje značajnih ciljeva kao što su podizanje nivoa sigurnosti i sprečavanje prevara i krijumčarenja uz istovremeno ubrzanje protoka roba i ljudi, navodi se na kraju saopćenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti