Nevladin sektor traži izmjenu plana koridora Vc: Trasa kroz Podveležje jeftinija i manje štetna

26.01.2009. 14:36 / Izvor: Dnevni Avaz
Nevladin sektor traži izmjenu plana koridora Vc: Trasa kroz Podveležje jeftinija i manje štetna

Nedavno formirano koordinaciono tijelo od devet nevladinih organizacija iz Blagaja, nekoliko uglednih privrednika i građana sa mostarskog i blagajskog područja, pokrenut će inicijativu prema Vladi FBiH, Vijeću ministara BiH i drugim bh. institucijama o izmještanju planirane trase koridora Vc kroz Hercegovinu.

Zaključeno je to nakon što su nevladine organizacije dobile uvid u idejni projekt firme IGH iz Zagreba koja je autoput, po narudžbi Ministarstva za saobraćaj i komunikacije BiH, planirala kroz blagajsko područje.

"Ukoliko bi autoput bio izgrađen prema sadašnjem idejnom rješenju, za koje je izrađena i studija izvodljivosti, došlo bi do potpunog ili djelimičnog uništenja privrede, turizma, kulturno-historijskih spomenika, flore i faune. Dugoročne posljedice bi trpjelo oko desetak hiljada ljudi koji žive na relaciji Kočine - Opine - Dračevice - Carski vinogradi - Blagaj", kaže Emir Čusto, član Upravnog odbora Koordinacionog tijela nevladinih organizacija Blagaj.

On ističe da nije protiv izgradnje koridora Vc, ali napominje da alternativa za trasu postoji.

"Ako bi autoput prošao kroz plato Podveležja, ne bi došlo do uništavanja, niti bi trebalo raditi eksproprijaciju za 150 do 200 kuća. Štaviše, to rješenje je i duplo jeftinije", kaže Čusto.

Vlasnik preduzeća "Jaffa komerc" Hamo Badžak kaže kako bi zacrtanom trasom autoputa bilo uništeno skoro 85.000 sadnica voća na njegovoj plantaži. Navodi još da se na ovom području nalazi više od 200.000 stabala vinove loze, kao i velike "Hepokove" plantaže čiji novi vlasnici namjeravaju napraviti veliki projekt u Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti