Sve učestalija praksa: Zdravstveno osiguranje prije odlaska na godišnji odmor

Vijesti

Sve učestalija praksa: Zdravstveno osiguranje prije odlaska na godišnji odmor

16.07.2010. 16:29 / Izvor: eKapija.ba

Bh. građani prilikom odlaska na godišnje odmore u inostranstvo sve češće se, čini se, naoružavaju polisama zdravstvenog osiguranja. To su nam potvrdili i u Merkur osiguranju u Sarajevu ističući da je sve veća svijest građana o potrebi zdravstvenog osiguranja prilikom odlaska na godišnje odmore ili na neka putovanja u inostranstvo.

Ističu da se u posljednje vrijeme, čak i oni koji idu u Hrvatsku na ljetovanje, odlučuju za polisu putno-zdravstvenog osiguranja jer na taj, čine se, osjećaju sigurnijima. Ovo osiguranje građanima osigurava hitnu medicinsku pomoć u skoro svim zemljama svijeta osim SAD-a, Kanade i Japana.

Kažu nam da polisa njhovog putnog-zdravstvenog osiguranja pokriva sve troškove hitne medicinske pomoći, te da pri dobivanju potrebne pomoći u inostranstvu, bh. građanima pomaže njihov partner, kompanija Coris Assistance, koja ima jednu od najrasprostranjenijih svjetskih mreža ureda i asistencija.

I u Jahorina osiguranju iz Pala nam kažu da je s početkom godišnjih odmora povećan interes za ovu vrstu osiguranja. Miroslav Miškić, generalni direktor Jahorina osiguranja, ističe da je kod nas uvriježena praksa da se osiguranje kupuje samo prilikom vađenja viza, a kaže, bolest nema nikave veze s tim imate li vizu ili ne.

Zbog toga osiguranje preporučuje svima koji putuju u inostranstvo bez obzira na to imaju li ili nemaju vizu. Miškić nam kaže da bh. građani sa njihovom polisom osiguranja, u slučaju potrebe, mogu hitnu medicinsku pomoć dobiti u svim evropskim zemljama. Građanima je u ponudi godišnja, polugodišnja, tromjesečna, mjesečna, ali i polisa putno-zdravstvenog osiguranja za kratki boravak.

Naglašava da su cijene iste za sve evropske zemlje, te da su one isključivo vezane za broj dana koje ćete boraviti u inostranstvu.

Što se tiče toga za koje polise se najviše odlučuju kaže da to zavisi od razloga njihovog boravka u inostranstvu. "Oni koji putuju na godišnje odmore obično se odlučuju za polisu za kratki boravak dok oni koji putuju poslovno ili imaju potrebu čestog putovanja u inostranstvo iz nekih drugih razloga uglavnom uzimaju osiguranje na pola godine", naglašava Miškić. Oni koji najčešće uzimaju godišnju polisu osiguranja su, ističe, prevoznici koji rade međunarodne linije.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti