Biće ispoštovani ugovori za 2013. sa drvoprerađivačima

12.12.2012. 09:31 / Izvor: SRNA
Biće ispoštovani ugovori za 2013. sa drvoprerađivačima

Drvoprerađivači koji budu poštovali ugovore i plaćali na vrijeme svoje obaveze biće u mogućnosti da preuzmu i dodatne količine ukoliko se pojavi višak zbog neredovnih platiša.

 

drvo_prerada-121212

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Šume Republike Srpske" Jakov Galić izjavio je danas u Novom Gradu da će svi ugovori za 2013. godinu biti ispoštovani,  jer su sačinjeni na realnim osnovama.

Galić je pojasnio da ugovore koji se odnose na tekuću godinu nije bilo moguće ispoštovati, jer su ugovorene količine dva puta veće od proizvodnje ovog preduzeća, što je stvaralo problem drvoprerađivačima.

On je danas na sastanku sa predstavnicima opštinske vlasti i drvoprerađivača novogradske opštine rekao da inicijalni projedlog podjele za 2013. godinu već napravljen i biće usaglašen sa resornim ministarstvom i upućen Agenciji za šume.

"Ugovori će biti usaglašeni najdalje do sredine januara. Drvoprerađivači koji budu poštovali ugovore i plaćali na vrijeme svoje obaveze biće u mogućnosti da preuzmu i dodatne količine ukoliko se pojavi višak zbog neredovnih platiša", rekao je Galić.

On je istakao da niko neće dobiti manje nego što je u prosjeku dobijao prethodnih godina, a sigurna isporuka će garantovati drvoprerađivačima da mogu planirati proizvodnju, što je zajednički interes.

Direktor Šumskog gazdinstva "Prijedor" Miroslav Drljača rekao je da je ovo gazdinstvo za 2012. godinu imalo ugovore za 58.350 metara kubnih trupaca bukve, a godišnja proizvodnja je 29.357 metara kubnih, od čega je 27.000 bilo ugovoreno za proizvođače van prijedorske regije.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić je podsjetila da je u prethodnom periodu održano nekoliko sastanaka o ovoj temi, kada su sa drvoprerađivačima usaglašene stvarne potrebe u 2013. godini.

"Dobili smo danas obećanje da će ugovori biti ispoštovani, pa se možemo s razlogom nadati da naredne godine neće biti problema u snabdijevanju drvoprerađivača", rekla je Rajilićeva.

Predsjednik Upravnog odbora klastera drvoprerađivača prijedorske regije  "Drvo" Ratko Macanović kaže da su drvoprerađivači ovog klastera bili nezadovoljn zbog nepravedne raspodjele, jer nisu bili ispoštivani prijedlozi usaglašeni sa Šumskim gazdinstvom "Prijedor".

Vlasnik preduzeća "Drvo-komerc" Nedeljko Mišić rekao je da  za  pogon u Novom Gradu u 2013. godini  planira 20.000 kubnih metara drveta.

"Ukoliko budemo u mogućnosti nabaviti planirane količine biće zaposleno 140 do 150 radnika umjesto sadašnjih 50", kaže Mišić.

U prijedlogu koji su drvoprerađivači iz Novog Grada uputili Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Agenciji za šume naznačeno je da je za narednu godinu potrebno 41.000 metara kubnih drvnih sortimenata, od čega 300 metara kubnih četinara, 16.200 metara kubnih lišćara i 24.500 metara kubnih ogrevnog drveta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti