4. Mikrografija konferencija: Predstavljeni noviteti bespapirnog poslovanja

27.04.2017. 11:52 / Izvor: Akta.ba
4. Mikrografija konferencija: Predstavljeni noviteti bespapirnog poslovanja
OTVORI GALERIJU

Mikrografija d.o.o. Sarajevo organizovala je danas u Sarajevu 4. Konferenciju kako bi predstavila novosti iz oblasti bespapirnog poslovanja i digitalizacije.

Mikrografija d.o.o. Sarajevo organizovala je danas u Sarajevu 4. Konferenciju kako bi predstavila novosti iz oblasti bespapirnog poslovanja i digitalizacije.

Današnji predavači predstavit će inovacije u upravljanju dokumentima u elektronskom obliku, te govoriti o modernim rješenjima i uslugama koje je razvila Mikrografija, odnosno o prednostima e-arhiviranja i ureda bez papira.

Također, prisutni na konferenciji imat će priliku da se upoznaju sa najboljim primjerima iz prakse, a koji se odnose na implementaciju rješenja elektronske pisarnice, zatim elektronskog izvođenja poslovnih procesa, kao i elektronske obrade kasko šteta.

Boštjan Gaberc, generalni direktor Mikrografije d.o.o. kazao je za portal Akta.ba da će kroz predstavljanje svojih rješenja i iskustava kako u BiH, tako i u okruženju, ukazati na probleme koji utiču na poslovni ambijent, te podijeliti očekivanja o značaju promjena koje će se neminovno dogoditi u narednim godinama.

«Industrija 4.0 i digitalizacija sve više ulaze u naš način rada i poslovanja. Broj dokumenata i količina podataka i dalje značajno rastu, uzimajući u obzir da sve više komunikacije ide preko različitih informacijsko – komunikacijskih sistema», kazao je on.

Naglašava da sve firme, preduzeća i organizacije koje žele biti konkuretne moraju početi razmišljati o tzv. digitalizaciji. Također, dodaje, tu je i poslovna inteligencija gdje sistemi međusobno komuniciraju da bi naše odluke bile što lakše i brže.

«Zbog te situacije, broj podataka i dokumenata se povećava i u tom primjeru imamo više rješenja kako sve obuhvatiti. Najveći procenat preduzeća se odlučuje na hibridni cloud jer je IT postala oblast gdje svako želi imati čiste račune i svako želi znati kakvi ga troškovi očekuju u budućnosti», objašnjava Gaberc.  

U tom pogledu, ističe, ostvaren je veliki napredak u korištenju ovih rješenja, a bio bi još veći kada bi se usvojio Zakon o elektronskom potpisu BiH.

«Time bi se dodatno motivirale firme i insitucije koje bi određene postupke i dokumente mogle izdavati isključivo u elektronskom obliku. Mislim da će se to u narednom periodu vrlo brzo desiti i da će se donošenjem tog zakona još brže razvijati ovaj dio poslovanja», istakao je Gaberc, dodajući da bi se uvođenjem e-potpisa i e-računa dobio jedan motivacijski faktor u kojem bi privreda i država počele aktivno surađivati.

Budući da posluju u šest zemalja, navodi da su iskustva vrlo različita, te da Bosna i Hercegovina svake godine ostvaruje napredak u većem procentu korištenja sistema za upravljanje dokumentima i elektronskog arhiviranja.

«Država je shvatila da je to neophodno sa brži i bolji način rada», kaže Gaberc, ističući da je značaj korištenja e-arhiviranja uglavnom prepoznat kod preduzeća koja imaju najsnažniju konkurenciju i koje znaju šta to znači u komunikaciji sa klijentima.

Njihovo bogato iskustvo rezultat je višegodišnjeg rada, odnosno prve decenije rada Mikrografije rada u Bosni i Hercegovini, te 25 godina u Sloveniji.

Kao konsultantska i razvojno orjentisana kompanija Mikrografija nudi kompletan spektar rješenja i usluga u cilju informatizacije poslovnih procesa, kao i rješenja za elektronsko arhiviranje i upravljanje dokumentima. Također, pruža usluge masovne digitalizacije i čitanja podataka iz različitih vrsta dokumenata, fizičkog čuvanja građe, kao i usluge uništavanja dokumentacije.

Govoreći za portal Akta.ba o planovima te poslovanju kompanije, generalni direktor Mikrografije ističe da ove godine očekuju 20 posto više prihoda i 30 posto izvoza.

Inače, Mikrografija Sarajevo, sa sjedištem u Bosni i Hercegovini je podružnica Mikrografije sa sjedištem u Sloveniji. Podružnice se nalaze također u Srbiji i Turskoj, dok sa poslovnim partnerima pokrivaju i tržišta Hrvatske, Srbije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Bugarske, Mađarske, te odnedavno i Makedonije.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti