BIHoreca Fest okupio stotinu izlagača iz osam zemalja u regiji

23.09.2010. 14:11 / Izvor: Fena
BIHoreca Fest okupio stotinu izlagača iz osam zemalja u regiji

Federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg danas je u Sarajevu zvanično otvorio Drugi internacionalni sajam i turističku berzu BIHoreca Fest 2010. koji je okupio oko stotinu izlagača iz osam zemalja u regiji.

Ova manifestacija, kako je istakao ministar Herceg, jedna je u nizu aktivnosti koje Ministarstvo i ove godine snažno podržava čime se daje snažan poticaj ne samo pozicioniranju turizma kao strateške grane gospodarstva nego i razvoju kvalitetnih turističkih proizvoda koji trebaju afirmirati i potencirati domaće resurse i potencijale.

U proteklom razdoblju bilježe se pozitivni trendovi u turizmu, ali se i dalje određeni turistički potencijali nedovoljno koriste i kako je kazao ministar Herceg, zadaća svih nas je da puno više ulažemo u podizanje kvalitete turističke usluge, u promociju i marketing te u izgradnju infrastrukture.

Herceg je naglasio da su u ovom mandatnom razdoblju višestruko povećani inputi u turizmu iz proračuna putem transfera.

"Prošle godine smo podržali 600 projekata, a ove gotovo 800 projekta iz oblasti okoliša, turizma...", dodao je Herceg.

Cilj sajma i berze BIHoreca Fest jeste promocija i valorizacija dostignuća u turizmu, hotelijerstvu i ugostiteljstvu, od tehnoloških do organizacionih i kvalitativnih parametara.

Organizator je Udruženje hotelijera i restoratera Bosne i Hercegovine, asocijacije koja okuplja i zastupa interese oko 1.500 članova - predstavnika hotela i restorana iz čitave BiH od kojih veliki broj učestvuje na sajmu.

Sajam traje do 25. septembra, a održavat će se u više objekata i na različitim lokacijama općine Stari Grad Sarajevo (Dom Oružanih snaga BiH, Vijećnica, Morića han, Kuća sevdaha, Trg fra Grge Martića (ispred gradske Katedrale), odnosno u objektima najužeg centra Sarajeva.

Središnja manifestacija je "Turistička ponuda i turistička berza Zima 2010./2011.".

Programom sajma predviđeni su raznoliki sadržaji poput promocija banjskoklimatskih destinacija, dobitnika "Zlatne ugostiteljske krune“, turističkog projekta "Bosna na drugi način", a tu su i izložba "Organska hrana BiH", Pivo horeca fest, Vino horeca fest...

Učesnici manifestacije su i reprezentativni članovi hotelsko-ugostiteljskih asocijacija jugoistočne Evrope, Mediterana i Svjetske asocijacije hotelijera i restoratera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti