Metalno iz Zenice: Za 2011. ugovorili poslove vrijedne 10 miliona eura

14.09.2010. 12:05 / Izvor: eKapija.ba
Metalno iz Zenice: Za 2011. ugovorili poslove vrijedne 10 miliona eura

Kompanija Metalno iz Zenice za iduću godinu već je ugovorila poslove u iznosu od 10 miliona eura. Prema riječima Nedima Salihagića, izvršnog direktora komercijalnog sektora ove kompanije, ovih dana bi trebalo da potpišu novi ugovor za isporuku opreme najmjenjene termoelektrani (TE) u Mannheimu u Njemačkoj. Za tu TE već rade kanale.

Osim ove rade za još nekoliko njemačkih termolektrana u Njemačkoj, te Poljskoj, a za iduću godinu radit će i za TE u Rumuniji i Bugarskoj. "Ove godine smo imali realizaciju osam hiljada tona čelika", kaže on.

Nedavno su potpisali ugovor sa splitskim aerodromom, a radi se oko 100-njak tona čelika za taj posao. "Potpisali smo ugovor i rok za završetak naših poslova na tom projektu je do kraja godine", kaže Salihagić.

Što se tiče poslova na domaćem terenu kaže da su u konzorciju s projektanskom kućom Fisia Babcock iz Njemačke aplicirali za izradu novih blokova na TE Tuzli i Kaknju, ali su kaže tenderi oboreni jer su neki konzorciji, koji su dali jeftiniju ponudu, nisu ispunili tehničke i komercijalne uvjete iz ugovora. Kaže da namjeravaju ponovno sudjelovati na tenderu kada on bude raspisan.

Do sada imaju ugovore s rudnicima u BiH iznosu od 2,1 milijuna maraka izradu rudarske podgrade, a krenuli su i u nove tendere za rudarsku podgradu vrijedne 2,5 miliona KM. Osim toga nadaju se suradnji sa slovenačkom kompanijom SCT kojoj su već dostavili ponudu za tunel Vijenac. Tu se radi oko 2 do 3 hiljade tona rudarske podgrade. "Čekamo završetak pregovora oko ovog projekta", kaže Slihagić.

O tome na čemu počiva uspješnost ove kompanije Salihagić ističe da imaju kapacitet i kvalitet proizvodnje te da poštuju dogovorene rokove. Sada se kaže, budući da imaju dogovorene poslove za idući godinu, žele fokusirati na 2012.

Inače, ova kompanija se bavi proizvodnjom, montažom i prometom čeličnih konstrukcija od tehnološke opreme, čeličnih mostova, hala, do antenski stubova. Također se bavie i proizvodnjom, montažom, sanacijom čelične konstrukcije termoenergetskih postrojenja i procesne opreme. Proizvode zaporne ventile za vodu, paru i plin kao i čelične rudarske podgrade.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti