Milkos dobio na korištenje 300 hektara poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju

24.01.2009. 11:53 / Izvor: Dnevni Avaz
Milkos dobio na korištenje 300 hektara poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju

Sarajevska firma Milkos, koji u obnovu farme krava Spreča u Kalesiji planira uložiti više od 20 miliona maraka, dobit će na korištenje 300 hektara poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju.

Tim zemljištem raspolaže Općina Kalesija, a načelnik Rasim Omerović kaže da bi ugovor sa Milkosom mogao biti potpisan u narednih nekoliko dana.

Dodijeljenih 300 hektara, međutim, neće zadovoljiti potrebe Milkosa. Vlasnik kompanije Nedim Čaušević ranije je kazao da im treba skoro 1.350 hektara.

"Općina raspolaže sa još skoro 1.500 hektara, za čiju se dodjelu raspisuje tender s jasno utvrđenim kriterijima. Za prijavu na tender, uz ostalo, kandidat treba imati mehanizaciju i određeni broj grla stoke. Dakle, preostalo potrebno zemljište Milkos može dobiti na tenderu", kaže Omerović.

Sarajevska kompanija već je izvela građevinski dio obnove objekata na nekada najvećoj farmi muznih krava u Federaciji BiH te nabavila mehanizaciju, uključujući i skupocjene traktore. Dolazak prvih krava najavljuje se vrlo skoro.

Milkos će, prema ranijim najavama, nabaviti skoro 2.000 krava, od kojih će dio podijeliti kooperantima. Planirano je da se u naredne tri godine dostigne proizvodnja od 70.000 litara mlijeka dnevno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti