Proširenje proizvodnje u Industrijskoj zoni Poljavnice: Šansa za nova radna mjesta

05.01.2010. 10:49 / Izvor: Fokus
Proširenje proizvodnje u Industrijskoj zoni Poljavnice: Šansa za nova radna mjesta

U Industrijskoj zoni Poljavnice u Novom Gradu ove godine biće pokrenuti ili prošireni procesi proizvodnje u nekoliko firmi, što će obezbijediti posao za više od stotinu radnika.

"U pripremi je početak proizvodnje u preduzećima "Les-trade" i "Izolater", dok je "Balkan Amerika" u fazi prodaje svojih kapaciteta u dijelu bivšeg "Lignošpera". Ako sve bude išlo prema planu, možemo očekivati da u prvoj polovini ove godine počne proizvodnja u pogonu šperploče u kojem bi zaposlenje moglo naći više od stotinu radnika. Osim toga, "Enernovi" planira proizvodnju peći za grijanje i time povećanje broja zaposlenih, što zaista nije mala stvar u vrijeme ekonomske krize", kaže Ranko Đurđekanović, koordinator Industrijske zone Poljavnice.

On podsjeća da u starom dijelu Industrijske zone, na površini od oko 184.000 kvadratnih metara, posluje "Lignošper", "Nova Forma", "Balkan Amerika", "Unametal", "Kozaraprevoz", "Asfaltna baza - Prijedorputevi", HS Invest i RK "Neimar". Na 56.000 kvadratnih metara novog dijela Industrijske zone smješteni su "Enernovi", "New Sanatron", "Simpromax", "Izolater", "Iskra", "Zomiks inžinjering", "Co Les-trade" i "Promit".

"Preostalo je ili je u pripremi za nove investitore 130.000 kvadratnih metara", rekao je Đurđekanović, navodeći da u starom dijelu Industrijske zone proizvodni kapaciteti imaju riješeno pitanje vodovoda, kanalizacije i telefona. Nedavno je asfaltiran put koji vodi u novi dio Industrijske zone, a u toku su pripreme za priključak gradskog vodovoda u kompletnoj Industrijskoj zoni.

"Kada je riječ o zaposlenosti u pomenutim proizvodnim kapacitetima, "Nova Forma" zapošljava oko 70 radnika. HS-Invest 13 , "Enernovi" 35, "New Sanatron" osam radnika. Ostala preduzeća zapošljavaju manji broj radnika ali se proizvodnja ipak odvija što je za nas vrlo značajno", kaže Đurđekanović.

On dodaje da uskoro slijedi prezentacija Industrijske zone Poljavnice kao i izrada strategije njene promocije, kao okosnice privrednog razvoja u Novom Gradu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti