Lobiranje je jedan od najsnažnijih antikoruptivnih mehanizama

13.12.2012. 08:05 / Izvor: Fena
Lobiranje je jedan od najsnažnijih antikoruptivnih mehanizama

Sa približavanjem BiH Evropskoj uniji, naši privredni subjekti će biti primorani da usklađuju svoje poslovanje sa zahtjevima evropskog tržišta.

 

Lobiranje je jedan od najsnažnijih antikoruptivnih mehanizama i u Hrvatskoj se zakon o lobiranju donosi kao antikoruptivni zakon, izjavio je jučer u Sarajevu predsjednik Hrvatskog društva lobista Mate Granić.

Granić je bio jedan od predavača na seminaru u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) o temi "Percepcija lobiranja u biznis, javnom i građanskom sektoru - Iskustva država u regionu“.

Sa približavanjem Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, naši privredni subjekti će biti primorani da usklađuju svoje poslovanje sa zahtjevima evropskog tržišta i da primjenjuju direktive, a sve u skladu sa savremenim načinom djelovanja u okviru koga se lobiranje već sada podrazumijeva kao neizbježna komponenta uticaja, odnosno modernog poslovanja. Organiziranjem seminara, Komora, kao zastupnik interesa privrede, želi skrenuti veću pažnju na već uvriježen način uticaja na donosioce odluka.

Grnić je kazao da je lobiranje danas cijenjena, ozbiljna profesija i da je u javnosti promjenjena precepcija o potrebi lobiranja i njegovom značenju.

"Vjerujemo da ćemo početkom iduće godine u Hrvatskoj dobiti jedan od boljih evropskih zakona o lobiranju i uvođenju obaveznog registra lobista. Lobiranje sve više koriste ozbiljne korporacije, strani investitori, a sve više će ga koristiti i hrvatske firme, što se tiče Brisela, s obzirom da Hrvatska 1. jula iduće godine postaje punopravna članica EU“, izjavio je Granić pred početak seminara.

Transparency International u Hrvatskoj, po njegovim riječima, smatra da je pravna regulacija lobiranja najbolji potez hrvatske vlade u borbi protiv korupcije.

“Svaki posao je zakonski reguliran, jasno su postavljeni ciljevi, odnosi između klijenta i lobista, način rješavanja sporova, plaćanja i ostalo. Lobist ima jasan cilj kojeg mora ostvariti i to je regulirano ugovorom”, dodao je Granić.

Naglasio je da niti jedan ozbiljni lobist ne smije raditi bez ugovora, poštivanja etičkog kodeksa i to je ono što je najbitnije za kredibilitet svakog lobiste i profesije kao takve.

Zakonom u BiH nije definisano lobiranje, iako ono postoji u raznim oblicima.

"Želimo legalizirati lobiranje na način da se zakonski reguliše kako bi spriječili razne zloupotrebe”, izjavio je predsjednik VTKBiH Bruno Bojić.

VTKBiH, po njegovim riječima, već zastupa interese svojih članica u izvršnim i zakonodavnim tijelima kako bi se unaprijedio poslovni ambijent i olakšalo poslovanje, ali je ovu oblast neophodno i zakonski urediti.

Glavni tajnik Hrvatskog društva lobista Natko Vlahović je kazao da će ovaj skup ujedno biti prilika za transfer znanja, te da će se u kontekstu evropskih integracija, između ostalog, diskutovati o tome šta BiH i, pogotovo, Komora mogu napraviti u smislu jače prisutnosti i promocanja gospodarskih interesa, jačanja evropskih projekta i rada sa evropskim fondovima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti