Izvještaj o (ne)napretku: Godina propuštenih reformi za BiH

10.11.2010. 14:20 / Izvor: eKapija.ba
Izvještaj o (ne)napretku: Godina propuštenih reformi za BiH

Nakon što je prije dva dana BiH dobila jednu od dugočekivanih dobrih vijesti vezanih za dobivanje bezviznog režima, jučer kasno poslije podne uslijedio je hladan tuš. Naime, najnoviji izvještaj Europske komisije (EK) o napretku BiH u procesu europskih integracija koji je jučer predstavio Štefan Füle, europski povjerenik za proširenje, pokazao je da su pitanja koja su se ticala dobivanja bezviznog režima jedina stvar u kojoj smo postigli napredak. Sve ostale reforme koje smo trebali provesti nisu urađene.

Ovo nije nikakvo izneneđenje jer su i predstavnici EK već odavno najavljivali da ovo neće biti povoljan izvještaj, a to su znali i predstavnici vlasti. Kako nam je prilikom nedavnog boravka u Bruxellesu rekao Pierre Mirel, direktor Europske komisije za zapadni Balkan, prije se može reći da se radi o izvještaju o nenepretku, nego o napretku.

U izvještaju koji obuhvata razdoblje od septembra 2009. do septembra 2010. istaknuto je da je ograničen napredak postignut u ispunjavanju političkih i ekonomskih kriterija što prevedeno sa birokratskog jezika EU-a znači veoma lošu ocjenu. Određen napredak postignut je u oblasti uvođenja EU standarda.

Bez izmjene Ustava

Što se tiče političkih kriterija jedna od glavnih zamjerki je to što BiH još uvijek nije krenula s izmjenom Ustava koja bi uklonila diskriminatorsku odredbu potvrđenu presudom Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu krajem 2009. u korist tužilaca Sejdića i Fincija protiv BiH, a čime su bh. građanima ponovno uskraćena politička prava. Što se tiče međunarodnih obveza slabo je urađeno u aktivnostima koje bi vodile do zataranja OHR-a.

U izvještaju se navodi da se i ispunajvanju ekonomskih kriterija moraju uložiti veći napori u provođenju daljnjih reformi kako bi se zemlja pripremila da se dugoročno nosi sa konkurencijom iz EU. Jedna od dobrih stvari koja je navedena u izvještaju je da je implementacija stand by aranžmana sa MMF-om bila zadovoljavajuća. Osim toga vraćeno je povjerenje u banke. Postignut je također i ograničeni napredak u poboljšanju poslovnog okruženja, a osobito što se tiče registracije imovine.

Korupcija i dalje veliki problem

BiH je postigla ograničen napredak u borbi sa korupcijom koja je i dalje jedna od većih problema koji je prisutan u mnogim poljima života, ističe se u izvještaju koji je jučer predstavljen u Bruxellesu.

Navedeno je da je fiskalna situacija u BiH još uvijek teška, posebno u Federaciji. Kvaliteta javnih financija je i dalje niska. Privatizacija i restrukturiranje javnih poduzeća još uvijek nije urađeno. Nije došlo do smanjenje nezaposlenosti, a poslovno okruženje je najviše pogođeno neučinkovitosti adiministracije i slabom vladavinom zakona.

Što se tiče usklađivanja regulative s onom EU-a postignuti je određeni napredak u oblasti slobodnog kretanja kapitala, intelektualnog vlasništva, obrazovanja i istraživanja, prometa, financijske kontrole. Ipak, napredak u drugim oblastima koji se tiču državne pomoći i konkurencije, slobodnog kretanja roba i usluga, zapošljavana i dr. i dalje je nedovoljan.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti