Kako stati na zdrave noge: Luka Brčko pregovara sa Svjetskom bankom

14.02.2009. 12:24 / Izvor: Dnevni Avaz
Kako stati na zdrave noge: Luka Brčko pregovara sa Svjetskom bankom

Nakon prve faze revitalizacije Javnog preduzeća Luka Brčko, u koju su Italijanska i Vlada Brčko Distrikta uložile skoro 3 miliona KM, u toku su pregovori sa predstavnicima Svjetske banke o izradi studije daljnjeg razvoja ove međunarodne riječke luke.

U izradu budućih programa razvoja Luke uključeni su i predstavnici lokalne Vlade i OHR-a u Brčkom, a akcioni plan Luke za ovu godinu iznosi 2 miliona KM očekivane dobiti.

"Da bismo dobili kvalitetan odgovor o tome šta i kako dalje u budućem razvitku Luke, na prijedlog OHR-a, uključila se i Svjetska banka, koja bi trebalo da uradi konsultantsku studiju", kaže direktor Luke Mustafa Nuković te dodaje da su se predstavnici Svjetske banke već uključili u ovaj posao uloživši 200.000 dolara.

Prema njegovim riječima, osnovni ciljevi u novom poslovanju Luke su viši stepen autonomije i veća konkurentnost na tržištu.

"Za kapacitet Luke Sava je u godini plovna 150 dana, a zbog nepotpune opremljenosti, godišnje se odlije više od milion KM, uglavnom na Vukovarsku luku", napomenuo je Nuković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti