Predstavnici RS-a učestvovat će u radu "Elektroprenosa BiH"

12.11.2009. 14:34 / Izvor: Fena
Predstavnici RS-a učestvovat će u radu 'Elektroprenosa BiH'

Članovi iz Republike Srpske u Upravnom odboru i ostalim organima "Elektroprenosa BiH" ponovo će učestvovati u radu te zajedničke bh. kompanije, zaključila je Vlada RS-a 12. novembra 2009. godine radi implementacije zaključaka entitetskih premijera Milorada Dodika i Mustafe Mujezinovića u vezi s situcijom oko "Elektroprenosa".

Predstavnici iz RS-a, u skladu sa zaključkom Vlade RS-a od 24. septembra, nisu prisustvovali sjednicama Upravnog odbora "Elektroprenosa".

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko donio je 18. septembra više zakona koji se tiču elektroenergetskog sektora radi funkcioniranja "Elektroprenosa", što je prvo Vlada RS-a odbacila kao neprihvatljivo, a zatim je i Narodna skupština, glasovima vladajuće većine, usvojila zaključak da neće prihvaćati nametanja odluka visokog predstavnika.

Vlada RS-a danas je konstatirala da su članovi Skupštine akcionara "Elektroprenosa BiH" i njeni zastupnici, resorni entitetski ministri, započeli s usaglašavanjima, ali da još nisu uspjeli usaglasiti načine i pristupe za rješavanje problema u "Elektroprenosu BiH" i od člana Skupštine akcionara iz RS-a i njegovih zastupnika i dalje zahtijeva da se to realizira.

Na današnjoj sjednici entitetske vlade u Banjoj Luci prihvaćena je informacija o zaključcima entitetskih premijera Milorada Dodika i Mustafe Mujezinovića u vezi s "Elektroprenosom" sa sastanka održanog 6. novembra u Sarajevu, saopćila je novinarima šefica Vladinog Biroa za odnose s javnošću Vera Sajić.

Podsjećanja radi, Mujezinović i Dodik zaključili su tom prilikom da je neophodno da se zakaže sjednica Upravnog odbora kompanije i održi najkasnije do 15. novembra na kojoj će se između ostalog izvršiti imenovanja vršioca dužnosti članova uprave i donijeti odluka o raspisivanju konkursa za izbor novih članova Uprave kojima je istekao mandat.

Uprava i Upravni odbor će raditi u skladu sa Zakonom o osnivanju kompanije za prijenos električne energije i prilikom donošenja odluka rukovodit će se principom da se vitalne odluke donose konsenzusom.

Prihvaćen je predloženi plan održavanja i investiranja kompanije u skladu s ranije donesenim odlukama i zahtjevima koje su entitetske vlade istakle kao prioritetnu potrebu, s tim da će u plan održavanja i investiranja za 2010. godinu biti uključeni svi objekti koji nisu bili uključeni u ranije donesenim planovima.

Na sastanku je zaključeno i da se pripremi skupština kompanije te formira ekspertni tim za izradu elaborata o mogućem povratu 110 kV postrojenja elektroprivredama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti