Trebinje: Autobuska stanica na mjestu bivše kasarne

30.07.2010. 08:22 / Izvor: Nezavisne novine
Trebinje: Autobuska stanica na mjestu bivše kasarne

Novi objekat Autobuske stanice u Trebinju biće izgrađen u krugu bivše vojne kasarne na izlazu iz grada, čime bi se riješio ovaj dugogodišnji neriješeni problem. Vlasti u Trebinju su odlučile da se gradi novi stanični objekat, što je verifikovano i nedavnom skupštinskom odlukom.

"Nakon obilaska nekoliko lokaliteta mi smo, zajedno sa stručnjacima iz oblasti urbanizma i građevinarstva, odlučili da je najpovoljnije mjesto u krugu bivše vojne kasarne, ali se autobuska stanica mora riješiti da budu zadovoljni i građani Trebinja i bivši radnici `Trebinjeprevoza`, koji je nekada gazdovao starom autobuskom stanicom", rekao je načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk.

On tvrdi da se problem mogao riješiti mnogo ranije, ali je sve u zastoju zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa i uknjižbi kod starog objekta, a s obzirom da proces rješavanja ovog problema može trajati godinama, građani, kako kaže, ne mogu biti taoci ove problematike. Kada će početi gradnja novog staničnog objekta još nije precizirano.

"Ranije sam dobio odluku da se autobuska stanica zatvori zbog neuslovnosti i donio privremeno rješenje autobuskog stajališta kod zgrade `Elektroprivrede RS`, ali s obzirom na to da je problem veoma kompleksan i da se tamo ne može raditi rekonstrukcija prije nego što se riješe navedeni problemi, mi ne možemo čekati", istakao je Ćuk.

On, međutim, dodaje da ni bivši radnici "Trebinjeprevoza" neće ostati nezbrinuti jer će i nova autobuska stanica zapošljavati nove kadrove.

Vladimir Gudelj, načelnik Odjeljenja za urbanizam i građevinarstvo opštine Trebinje, smatra da je rješenje izmještanja autobuske stanice u bivšu kasarnu pokušaj da se izađe iz ćorsokaka koji traje dugi niz godina jer su problem vlasnički odnosi i sanacija preduzeća.

"Zato smo se odlučili za ovu drugu ideju, po kojoj bismo gradili autobusku stanicu u krugu bivše kasarne koja je pogodna i zbog već riješenog regulacionog plana, u kome pravcu bi se grad širio, ali i zbog činjenice da tamo već postoji bivši vojni objekat koji bi se mogao renovirati", naveo je Gudelj.

Pogodnost nekadašnje menze u vojnoj kasarni je i ta što je regulacionim planom ona predviđena za poslovni objekat. Ovaj objekat je za sada planiran kao prizeman objekat sa eventualno dvije etaže, a imaće petnaestak perona i stotinak parking mjesta.

"Stanica će, prema sadašnjem planu, imati osam perona, kao i četiri perona za autobuse na čekanju i jedan pristupni peron da putnici koji dolaze autobusom na stanicu ne moraju ulaziti u objekat. Što se samog objekta i njegove nadgradnje tiče, temelji bi se sigurno morali ojačavati, i zidovi takođe, ali je to posao drugih", naveo je Gudelj.

Mogućnosti nadgradnje na ovaj objekat su više od dvije etaže, pa bi nova autobuska stanica na gornjim spratovima mogla imati različite sadržaje.

Iako bivše kasarne u BiH predstavljaju državnu imovinu, na kojoj se ne preporučuju radovi dok ne bude donesen zakon o državnoj imovini, u opštini Trebinje smatraju da se ipak na ovom lokalitetu može graditi autobuska stanica.

"OHR je dozvolio izuzetke u ovom smislu jer je u pitanju objekat od javnog interesa, pa Komisija za državnu imovinu dozvoljava mogućnost da se takav objekat gradi", naveo je Gudelj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti